Azok a fejlesztők akik azon gondolkodtak, hogy a közeljövőben az Amerikai Egyesült Államokba mennek dolgozni fejlesztőként, valószínűleg jobban teszik, ha most újragondolják kicsit terveiket. A Trump adminisztráció ugyanis a közelmúltban jelentős szigorítást vezetett be a többek között a külföldi programozók importjára, illetve foglalkoztatására is előszeretettel használt ún. H-1B vízumok kiadásában.

Bár eddig ezt - a legális amerikai munkavállaláshoz egyéb jogosultság hiányában feltétlenül szükséges - papírt a fejlesztők szinte minden esetben megkaphatták, mostantól ez nem lesz így. A legújabb irányelvek szerint ugyanis a bevándorlási hivatal már komoly bizonyítékokat fog várni a külföldi dolgozókat importálni kívánó cégektől arra vonatkozóan, hogy a behozott munkások olyan állásokat fognak betölteni, amik igen összetettek és speciális szakértelmet kívánnak.

Így már csak a tényleg rendkívül jól képzett, a maguk szakterületén kiemelkedő programozók számolhatnak majd azzal, hogy ha jelentkeznek egy amerikai állásra, akkor tényleg sikerül is az annak betöltéséhez szükséges papírokat megszerezniük. Ugyanakkor az átlagos vagy még annál is rosszabb fejlesztők jobban teszik majd, ha mostantól inkább a világ más országai felé orientálódnak, ha már mindenképpen külföldön akarnak dolgozni.

Becslések szerint az Egyesült Államokban jelenleg mintegy fél millió külföldről származó munkavállaló dolgozik a H-1B vízum alapján, de számuk a papírok lejártával az elkövetkező években jelentős mértékben csökkenhet majd.