A Stack Overflow a napokban hozta nyilvánosságra egy új tanulmányának eredményét, amiből kiderül, hogy mik a legkeresettebb technológiák és skillek a fejlesztői munkapiacon. Az oldal a "Developer Hiring Trends in 2017" rangsorát a rajta megjelent álláshirdetések alapján állította össze, és az megmutatja, hogy milyen tudással lehet a legkönnyebb állást találni, illetve mire lesz érdemes mostanában rágyúrni.

Ezek szerint azok, akik asztali fejlesztésből, a Ruby on Rails-ből és a WordPress-es programozásból élnek jobban teszik ha nagyon vigyáznak állásaikra - esetükben ugyanis sokkal kevesebb az állások, mint az arra jelentkező fejlesztők száma. Ezzel szemben a felhős backend, a mobilos fejlesztés, valamint a webes front-end skillek elsajátítása erősen ajánlható - az ilyen tudással rendelkező fejlesztőkből ugyanis jelenleg egyszerűen nem találnak eleget a cégek.

Felhős, mobilos és webes fejlesztőből egyre többet, asztaliból és adatbázisprogramozóból egyre kevesebbet keresnekFelhős, mobilos és webes fejlesztőből egyre többet, asztaliból és adatbázisprogramozóból egyre kevesebbet keresnek

Szintén keresettek a PHP-s, a backend és a webes Java-programozók is, a Python- és full stack-fejlesztők után azonban nem nagyon kapkodnak már. Adatbázisok terén leginkább a MySQL-t vagy esetleg a Microsoft SQL szervert érdemes ismerni, az Oracle-ismeretek azonban egyre kevésbé kelendőek.

A konkrét technológiák közül a ReactJS az, ami iránt leginkább nő a kereslet, de a Docker, az Apache Spark, valamint az Azure és a Go is felfutóban van. Ugyanakkor a CSS3, a JSON, valamint a jQuery és az AJAX ismerete egyre ritkábban előny az álláskeresésnél - vélhetően azért, mert ezek ma már alapvető skillnek számítanak, illetve mert már jóval magasabb szintű keretrendszerekkel és platformokkal dolgoznak a legtöbb helyen, ahol előbbi technológiákat nem kell közvetlenül ismerni és bütykölni.

A StackOverflow a leginkább felfutóban lévő, illetve legjobban keresett technológiákat és skilleket rangsoroló listái itt olvashatók.