Bár az informatika világában rendszeresek a megújulási ciklusok és az, hogy új technológiák leváltják a régieket, a programozási nyelvek területén bizonyos szereplők eddig meglepően stabilan őrizték helyüket, több évtizeden át. Most azonban úgy látszik, hogy itt is is beindult egy nagy váltás, aminek keretében fejlesztők tömegei hagyják el eddig használt eszközeiket, és váltanak modernebb, a kor kihívásainak jobban megfelelő alternatívákra.

Másként legalábbis nehéz értelmezni a TIOBE Index által a legnépszerűbb programozási nyelvek rangsorában az elmúlt hónapok során mutatott mutatott változásokat. Ezek tanúsága szerint ugyanis a két jó ideje listavezető nyelv, a Java és a C népszerűsége is óriási zuhanásnak indult, több más közeli rokonuk (C++, C#) társaságában.

A C, a C++, a C# és a Java is nagyon durva visszaesésnek indult a TIOBE Index-benA C, a C++, a C# és a Java is nagyon durva visszaesésnek indult a TIOBE Index-ben

A C népszerűsége a kimutatásban például alig egy év alatt mindössze a felére esett vissza, és csak azért nem csúszott be a lista harmadik helyére, mert ott tanyázó társa, a C++ is mélyrepülésnek indult tavalyelőtt nyár óta. A listavezető Java szintén meredek lejtőre lépett 2016 elején, de ő "csak" kb. egy nyolcadát vesztett el egy év alatt népszerűségének. A C# idén ősz óta szintén komoly bukópályán van: 40%-kal csökkent eredménye az indexben, ami a C-ét közelítően rossz eredmény.

Ezzel szemben a Python lassan harmadik éve folyamatosan növeli népszerűségét, amit ezen időszak alatt több, mint megduplázott, és a Perl is hasonló ütemben látszik meghódítani a fejlesztők szívét az utóbbi időben. A JavaScript és a PHP hasonlóan folyamatosan egyre kúszik felfelé a listában - bár ezen semmi meglepő nincs, hiszen a webes technológiák folyamatos és agresszív térhódítását számos más, eltérő metodikán alapuló technológia is egyértelműen megerősíti évek óta.

A teljes TIOBE Index ide kattintva tekinthető meg részletesen.