A Microsoft a napokban jelentette be, hogy nyilvánosan is elérhetővé tette SQL Server adatbáziskezelője Linux-on futó változatának egy előzetes kiadását. Az SQL Server for Linux révén végre lehetővé válik a redmondi szoftverre épülő megoldások adatkezelő részének triviális átültetése a nyílt forrású rendszermaggal üzemelő gépekre.

Mindezt azt teszi lehetővé, hogy az új, Linux alatt futó SQL Server egy tökéletes klónját képezi a szoftver eredeti változatának. A Microsoft ugyanis nem maga az adatbáziskezelő kódját, hanem az azt kiszolgáló, gyakorlatilag a Windows részét képező rétegeket és API-kat portolta át a nyílt kernelre, aminek köszönhetően maga az SQL Server kódját változatlanul hagyhatta.

Ennek ellenére az SQL Server most kiadott előzetesében egyes funkciók még nincsenek engedélyezve - vélhetően csak azért, mert azokat egyszerűen még nem volt módja alaposan tesztelni a cégnek. Utóbbi ugyanakkor azt ígéri, hogy a következő hónapokban megjelenő további előzetesekben folyamatosan közelíti az elérhető funkciókészletet a Windows alatti változatéhoz.

Az SQL Server for Linux egyelőre csak Red Hat Enterprise Linux és Ubuntu rendszerekre telepíthető, de hamarosan a SuSE Linux-on futó változat is elérhetővé fog válni belőle.