A Microsoft a héten jelentette be, hogy kiadásra jelölt változatban elérhetővé tette a JavaScript-et továbbgondoló nyelve következő verzióját. Az új TypeScript 2.1 legfontosabb újításai az aszinkron függvényhívások teljes értékű támogatásának bevezetése, valamint a továbbfejlesztett típuskikövetkeztetés.

Az aszinkron függvényeket ugyan már a korábbi TypeScript verziókban is lehetett használni, de csak akkor, ha azok EcmaScript 6-ra kerültek lefordításra. Az új verzióban azonban az ilyen szerkezeteket használó kódokat már az EcmaScript 3, illetve EcmaScript 5 target esetén is megengedi majd az értelmező.

Hasonló módon a típuskikövetkeztetés sem teljesen új dolog, hiszen már a nyelv első kiadásában is benne volt. Az új verzióban ugyanakkor már nem csak kifejezések, de összetett műveletsorok esetében is képes az értelmező követni, illetve kikövetkeztetni azt, hogy a program egy adott pontján milyen típusú értéket fog egy változó tartalmazni vagy egy kifejezés szolgáltatni. Ezt aztán fel tudja használni olyan hibák már tervezési idejű jelzésére is, amik korábban csak futásidőben buktak ki.

Az újításnak köszönhetően a korábbiaknál is kevesebb helyen kell majd a típusokat explicit kikötni, illetve kiírni a kódban, és még tovább lehet a kód rövidségét a JavaScript-éhez közelíteni, a nélkül, hogy ezért cserébe be kellene áldozni a statikus analízist.

A TypeScript 2.1 további fejlesztéseiről részletesen itt lehet olvasni, míg az új verzió kiadásra jelölt változatát legegyszerűbben az npm csomagkezelőn át lehet telepíteni.