A Google a héten Berlinben megrendezésre került Firebase Dev Summit konferencián komoly fejlesztéseket jelentett be univerzális app-platformjához. A keresőóriás felhős backend szolgáltatásának újdonságai között valós-idejű analitika, ingyenes tesztelési, valamint egy UI könyvtár is ott vannak.

Bár az újdonságok egy része már korábban is elérhetővé volt a Firebase-hez, hivatalosan csak most léptek ki a béta állapotból és váltak a platform részéve stabil formában is. Ezek között van például a Firebase Crash Reporting, ami az alkalmazás-összeomlásokról szóló adatok gyűjtését és elemzését, ezen keresztül pedig az elszállások okainak felderítését egyszerűsíti nagy mértékben.

A Firebase Crash Reporting révén könnyebb lesz felderíteni az elszállások okaitA Firebase Crash Reporting révén könnyebb lesz felderíteni az elszállások okait

Az app-ok valódi, fizikai eszközön történő automatizált tesztelésére lehetőséget adó Firebase Test Lab szintén nem újdonság, mostantól azonban teljesen ingyenesen is használható lesz. Bár ilyenkor naponta csak összesen 5 teszt futtatására van lehetőség, ez is komoly segítséget jelenthet a fejlesztők számára a legdurvább kompatibilitási hibák kiszűrésében a nélkül, hogy ehhez komoly eszközparkba kellene beruházniuk.

A Firebase Analytics szintén már korábban is létezett, mostantól azonban valós időben képes az eseményeket egy BigQuery adatbázisba tolni, amik megtekintéséhez mindjárt egy új vezérlőt is biztosít. A további újdonságok között egy új Unity plugint, valamint a FirebaseUI vezérlőkészlet 1.0-s állapotba léptetését érdemes kiemelni.

A Firebase-t egyébként a Google szerint már több, mint 750.000 mobilos és webes alkalmazás használja. A platform lehetővé teszi az app-ok számára, hogy azok adatokat tároljanak, kérdezzenek le, valamint cseréljenek egymás között, külön erre a célra létrehozott és fenntartott backend nélkül is.