A Facebook a napokban egy olyan új ún. adatbázismotor kiadását jelentette be a MySQL adatbáziskezelőhöz, aminek használatával hatékonyabbá lehet tenni utóbbi működését. A cég által kidolgozott MyRocks meghajtóval ugyanis feleakkora helyen lehet ugyanazt az adatbázist tárolni, mint az InnoDB-vel.

Az új motor ráadásul minimalizálni próbálja az írások számát is, ami csak nem pl. RAID tömbök esetén lehet kedvező hatással a működési sebességre, de különösen SSD-meghajtók esetében segíthet utóbbiak élettartamának elnyújtásában. Ezen kívül használata mellett a replikáció is gyorsabbá válik, és a nagy mennyiségű adathalmazok is gyorsabban kerülnek beolvasásra az operatív tárba.

Mindez annak köszönhető, hogy a MyRocks egy rendkívül gyors, kulcs-érték alapú tárolót, a RocksDB-t használja belsőleg. Utóbbi ugyan nem támogatja sem az SQL-alapú lekérdezéseket, sem a fejlettebb adatbázis-koncepciókat, viszont a Facebook illesztésével és a MySQL egy alternatív motorjaként ezek is elérhetővé válnak felette.

A MyRocks motorról további részletek itt olvashatók, míg maga a szoftver forráskódja itt érhető el.