Ugyan közel negyed évvel az eredeti, tavaly decemberre tervezett kiadás után, de a hét közepén végre elérhetővé vált a Qt keretrendszer legújabb verziója. A Qt 5.6 legfontosabb fejlesztése a Windows 10 teljes értékű támogatása, de ezen kívül is számos területen hoz újdonságokat.

Bár a Microsoft új operációs rendszere alatt már az előző, Qt 5.5-tel készült alkalmazások is futtathatók voltak, hivatalosan és teljes mértékben csak az új verzióban lett támogatott a platform. Ez a Win32 és a WinRT targetekre egyaránt értendő, aminek köszönhetően immár a Windows 10 asztali gépekre, tabletekre, sőt, mobilokra szánt kiadásán futó programokat is lehet készíteni, amik ráadásul a Windows Store-ba is feltölthetők.

Egy másik fontos fejlesztési terület az új verzióban a Qt WebEngine böngészőmotor, ami nem csak, hogy frissült a Chromium 45-ös kiadására, de immár képessé vált Flash tartalmak megjelenítésére is a PPAPI pluginek segítségével. Ezen kívül mostantól a proxy-k használata sem jelent gondot számára, valamint támogatja egyedi protokollkezelők használatát, ami nagyban egyszerűsíti a beágyazott tartalmak megjelenítését.

A további fejlesztések között a Windows alól Linux-ra történő fejlesztés lehetőségét, a nagy pixelsűrűségű kijelzők támogatását, valamint a C++11-kompatibilitás javítását érdemes kiemelni. Ezen kívül az új Qt verzió esetében egy ún. hosszan támogatott (LTS) kiadásról van szó, amit legalább három évig fognak foltozni és javítani a fejlesztők.