Az AMD a héten jelentette be, hogy béta állapotban elérhetővé tette egy, a Khronos csoport OpenVX specifikációját implementáló könyvtárat. Az AMD OpenVX segítségével nagy mértékben egyszerűsödik a valós-idejű képfeldolgozási, képfelismerési feladatokat megoldó, vagy ezekre épülő alkalmazások fejlesztése több rendszer alatt is.

Bár ilyen jellegű szoftverek írására már eddig is lehetőség volt, ahhoz általában valamilyen jól generikusabb és alacsonyabb szintű programozási felületet, mint pl. az OpenCL kellett segítségül hívni. Ezen az OpenVX úgy segít, hogy jóval magasabb szintű, a szóban forgó célfeladatokhoz illeszkedő absztrakciókkal dolgozik, ami jelentősen csökkenti az alkalmazásfejlesztők által írandó kód mennyiségét, és lehetőséget ad utóbbiak számára prototípusok gyors kidolgozására is.

Az AMD könyvtára a számítási feladatok elvégzéséhez a cég által gyártott grafikus magok mellett az x86-os processzorokat is képes hasznosítani, ezáltal eszközök széles skáláján lehetővé téve a rá épülő alkalmazások futtatását. A támogatott platformok köre a beágyazott x86 rendszerektől egészen a csúcskategóriás munkaállomásokig terjed, amik mindegyikén képes azok gyakorlatilag teljes kapacitását kiaknázni.

Ezen kívül egy ún. gráfoptimalizálót is magában foglal, ami a fejlesztő által kidolgozott feldolgozási sor átvizsgálásával és elemeinek összevonásával vagy hatékonyabb alternatívákkal történő helyettesítésével jelentősen képes a programok futási hatékonyságát növelni.

Az AMD OpenVX Windows mellett Linux alatt is használható. Forráskódja a GitHub-on található meg.