A Visa, a világ legnagyobb fizetésfeldolgozója csütörtökön egy olyan változást jelentett be, ami alapvetően alakíthatja át az online fizetési megoldások piacát. A mindeddig közvetlenül gyakorlatilag elérhetetlen cég ugyanis megnyitotta platformját a fejlesztők előtt, aminek köszönhetően utóbbiak közvetlenül integrálhatnak fizetési szolgáltatásokat oldalaikba, alkalmazásaikba.

Bár a Visa-n keresztüli - pl. kártyás - fizetés-fogadás eddig is lehetséges volt, ehhez mindig valamilyen közvetítőre volt szükség. A fejlesztők a bankok vagy az olyan köztes feldolgozók, mint pl. a PayPal vagy az Apple Pay szolgáltatásait kellett, hogy igénybe vegyék, ha ilyen fizetési lehetőséget akartak integrálni szoftvereikbe.

Mostantól azonban közvetlenül fordulhatnak a Visa-hoz kéréseikkel az utóbbi által közzétett RESTful API-kon keresztül. Az elérhető szolgáltatások köre ráadásul nem korlátozódik a fizetések fogadását lehetővé tevő Visa Checkout-ra, hanem ott van köztük pl. a Visa Direct is, amivel ennek fordítottját lehet megcsinálni: pénzt lehet küldeni a felhasználóknak, valamint a Visa tokenizációs, helymegerősítő és valutaváltó szolgáltatásai is.

Az API-k az XML és JSON formátumokat egyaránt ismerik, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag bármilyen nyelvből, sőt, magából a böngészőből is kényelmesen és egyszerűen használhatók, programozhatók. A Visa maga az elmúlt hónapok során már több hackatont is rendezett, aminek során alaposan letesztelték a programozási felületeket, illetve több száz alkalmazás és könyvtár is készült, ami már most, az indulás napján képes használni és elérhetővé tenni azokat.

A Visa új online API-jairól bővebben a Visa Developer oldalon lehet olvasni. A cég azt ígéri, hogy az elkövetkező hónapok során további API-kat, illetve szolgáltatásokat tesz elérhetővé a fejlesztők számára.