Az Oracle hétfőn bejelentette MySQL nevű nyílt forrású adatbáziskezelő rendszer legújabb verziójának első stabil kiadását. Az új MySQL 5.7 a vállalat szerint akár háromszor gyorsabban is képes az adatokat kezelni, mint közvetlen elődje, az 5.6-os verzió - de funkcionális téren is számos fejlesztést hoz.

Így például az InnoDB táblák esetében mostantól lehetőség van térbeli (geográfiai) indexek létrehozására, illetve natív particionálás használatára is, a replikáció pedig immár több forrásból is történhet. Az új, natív JSON adattípusnak és függvényeknek köszönhetően hatékonyabbá és egyszerűbbé válik adatok sémamentes tárolása, illetve utóbbiakon lekérdezések futtatása.

Az Oracle ezen kívül átdolgozta a MySQL lekérdezés-optimalizálóját is, aminek köszönhetően az hatékonyabban lehet képes a legjobb teljesítményt biztosító lekérdezési stratégia megállapítására. A hatékonyság növelését szolgálják az új, maga az adatbáziskezelő működésének, illetve az adatbázis használatának folyamatos monitorozását lehetővé tevő ún. Performance Schema is.

Az új MySQL 5.7 jövő hétfőn, október 26-án fog letölthetővé válni az adatbáziskezelő honlapjáról.