Hamarosan új gazdához fog kerülni két közismert fejlesztőeszköz készítője, minek után felvásárlásra kerülnek más, nagyobb vállalatok által. A PHP mögött álló Zend-et a keresztplatformos eszközöket fejlesztő Rogue Wave, míg a Delphi-t és a RAD Studio-t kiadó Embarcadero-t az adatbáziskezelésben utazó Idera veszi meg.

A Zend esetében a fókusz elsősorban nem magán a PHP feletti kontroll megszerzésén van, hiszen az teljesen nyílt forrású projektet képez. Ezek helyett a Rogue Wave vélhetően inkább a Zend teljesen saját, zárt forrású termékeiben: a Z-Ray diagnosztikai eszközben, a Zend Studio fejlesztőkörnyezetben, és a Zend Server kereskedelmi futtatókörnyezetben látja az értéket.

Ugyanakkor az Embarcadero esetében a cég gyakorlatilag összes terméke zárt kódú, ami azt jelenti, hogy az Idera kénye-kedve szerint alakíthatja majd át azok fókuszát saját igényei szerint. Azt, hogy ez milyen mértékben látszik majd meg azokon, egyelőre még nem lehet tudni - de valószínű, hogy a következő Delphi és RAD Studio kiadásokban még a korábbiaknál is erősebb, az adatbáziskezeléssel összefüggő eszközök és támogatás megjelenésére lehet majd számítani az eszközökben.

A felvásárlások pénzügyi részleteit egyik tranzakció esetében sem hozták nyilvánosságra az érintettek.