A héten Kaliforniában megrendezésre került Cassandra Summit konferencián két fejlesztő meglepő, ám örvendetes bejelentést tett. Avi Kivity és Dor Laor ugyanis elkészítették a közismert NoSQL-alapú adatbáziskezelő egy C++-ban újraírt klónját, ami az eredetinél tízszer nagyobb teljesítményre képes.

A Scylla nagy előnye, hogy a hihetetlen mértékben megnövekedett sebességet úgy kínálja, hogy ehhez nem szükséges a programokat kifejezetten hozzá igazítani. A szoftver API-ja ugyanis teljes mértékben kompatibilis az eredeti Cassandra API-val, aminek szerepét így már meglévő rendszerek esetében is át tudja venni.

A Scylla teljesen aszinkron architektúrája sokkal hatékonyabb működést tesz lehetővé a modern számítógépekenA Scylla teljesen aszinkron architektúrája sokkal hatékonyabb működést tesz lehetővé a modern számítógépeken

Az irdatlan gyorsulás a Java helyett a C++ alkalmazása mellett a klón aszinkron architektúrájának is köszönhető, aminek révén az még optimálisabban képes a rendelkezésre álló kapacitásokat kiaknázni. A készítők szerint az új szoftverrel akár másodpercenként 1 millió feletti tranzakciószám is elérhető, szemben a Cassandra néhány százezres eredményével.

A benchmarkok szerint a Scylla akár 10x annyi tranzakciót is kiszolgálhat ugyanazon a gépen, mint a CassandraA benchmarkok szerint a Scylla akár 10x annyi tranzakciót is kiszolgálhat ugyanazon a gépen, mint a Cassandra

A Scylla jelenleg 0.9-es verzióban tölthető le a projekt honlapjáról, míg forrása a GitHub-on böngészőhető.