A napokban az Egyesült Államokban megrendezésre kerülő CppCon konferencián Bjarne Stroustrup egy munkatársával együtt egy átfogó útmutató kiadását jelentette be közismert C++ programozási nyelvéhez. A C++ Core Guidelines célja, hogy bemutassa azokat a mintákat és alapelveket, amiket leginkább érdemes a C++-ban írt programok tervezése és létrehozása során követni annak érdekében, hogy az elkészülő kódok hatékonyak, biztonságosak és rugalmasak legyenek.

Bár korábban más szerzők tollából már napvilágot láttak hasonló művek, az új alkotás azonban több ponton is jelentős előrelépést képez ezekhez képest. Ezek közül a talán a legfontosabb az, hogy utóbbi már teljes mértékben figyelembe veszi a nyelv az utóbbi években végrehajtott fejlesztéseit is, azaz a C++11, C++-14, sőt, a jelenleg tervezés alatt álló C++17 újdonságainak kiaknázására is kitér, ahol ez praktikus lehet.

A másik fontos jellemzője az új Core Guildelines-nak, hogy az nem egy a klasszikus értelemben megírt könyvet képez, hanem egy a GitHub-on át elérhetővé tett, nyílt forrású, kollaboratív projektet. Ennek köszönhetően az útmutató nem csak, hogy folyamatosan fejlődhet majd a jövőben, de fejlesztéséhez bárki maga is hozzájárulhat saját javaslatokkal, fejezetekkel is.

Az eddig már elkészült részek az olyan, viszonylag magas szintű implementációs témakörökkel foglalkoznak, mint pl. a memória- és erőforráskezelés, a csatolófelületek kidolgozása, valamint a konkurens programozás, és ezek megvalósításával kapcsolatban fogalmaznak meg irányelveket. Az olyan alacsonyabb szintű problémákra, mint pl. hogy hogyan nevezzük fel függvényeinket vagy milyen behúzási stílust alkalmazunk, az útmutató egyelőre nem tér ki, de az alkotók szerint ennek ellenére később részét képezhetik majd ezekre vonatkozó fejezetek is az alkotásnak.

A megfogalmazott szabályok betartásának ellenőrzésére egyébként a szerzők később automatikus kódérvényesítő eszközök kidolgozását is tervezik - ezek létrehozása azonban egyelőre még szintén a jövő zenéjét képezik.