A Microsoft a hét elején jelentette be, hogy közzétett egy olyan új, webes keretrendszert, aminek felhasználásával fejlesztők a cég Office csomagját idéző stílusú alkalmazásokat és oldalakat tudnak építeni. Az Office UI Fabric-ot a konszern saját maga is használja már egy ideje az Office 365, az Outlook.com, valamint a OneDrive szolgáltatásaiban, mostantól azonban bárki előtt megnyílik a lehetőség ugyanerre.

A keretrendszer újrafelhasználható komponensek formájában bocsát beviteli, elrendezési és navigációs, valamint a tartalmak megjelenésére alkalmas vezérlőket a fejlesztők rendelkezésére, de ezen kívül animációkat és ikonokat is definiál, valamint a lokalizációt is támogatja. Mindezt egyszerű CSS, illetve jQuery-alapú JavaScript fájlok formájában megvalósítva, amit gyakorlatilag bármilyen weboldalba, vagy akár webes technológiára épülő alkalmazásba is be lehet építeni.

Az Office UI Fabric a cég irodai csomagjának stílusában megjelenő és viselkedő vezérlők gyűjteményeAz Office UI Fabric a cég irodai csomagjának stílusában megjelenő és viselkedő vezérlők gyűjteménye

A vezérlők használatához a fejlesztőknek mindössze a megfelelő CSS osztálynévvel kell ellátniuk oldalaik elemeit, aminek hatására azok automatikusan az Office stílusban kelnek életre, illetve kezdenek el működni. A keretrendszer természetesen rendelkezik egy téma-rendszerrel is, így egyszerűen lehet a vezérlők megjelenéseit az alkalmazások vagy a képviselt brand stílusához igazítani.

Az Office UI Fabric használatáról további információk itt olvashatók. A keretrendszer maga teljes forráskódban érhető el a GitHub-on.