A JavaScript biztosan őrzi vezető helyét a világ legnagyobb online kódtárában, de jön föl a Java és a C# - derül ki a GitHub a napokban közzétett új statisztikáiból. Ezek szerint továbbra is az eredetileg webes célokra kifejlesztett, mára azonban már asztali, mobilos és szerveroldali alkalmazások írására is gyakran használt szkriptnyelv a legnépszerűbb, de két bájtkódon alapuló társa is erősödött az elmúlt egy év során.

A JavaScript elsősége nem újdonság, hiszen ő még 2013-ban vette át az első helyet a Ruby-tól, és a Java előretörése is normálisnak mondható. Az eredetileg a Sun által kifejlesztett, manapság az Oracle által karbantartott nyelv ugyanis minden második évben ugrott egy pozíciót előre, így tavaly óta már a második helyen tanyázik.

A GitHub-on vezetett kódtárakban használt nyelvek mennyiségének alakulása az évek soránA GitHub-on vezetett kódtárakban használt nyelvek mennyiségének alakulása az évek során

A harmadik, negyedik és ötödik helyen szintén nincs változás a tavalyiakhoz képest: a Ruby, a PHP és a Python találhatók itt. A hatodik helyen befutó CSS ugyancsak tavalyi eredményét hozta, és így tett a hetedik helyre sorolt C++ is.

A nyolcadik pozícióba ugyanakkor egy meglepő nyelv érkezett idén: a C#, ami mindjárt két pozíciót ugrott előre a tavalyi 10. helyről. Ő a C-t váltotta, ami 2013 óta csökkenő tendenciát tud csak felmutatni, idén pedig a 8. helyről a kilencedikre csúszott le. Ugyanígy csökkent az Objective-C kódok aránya is, amik tavaly még ott voltak, most már azonban nincsenek a top 10-ben.

Helyettük a 10. helyre ezúttal a HTML jött be - ezzel teljessé téve a HTML5+CSS+JavaScript triumvirátust az első tíz pozícióban.