Hétfőn felkerült a webre az a prezentáció, amelyben a nyelv atyja, Bjarne Stroustrup részletezi azt, hogy milyen várható irányban fog továbbfejlődni a C++ az elkövetkező kiadásában. A dokumentum szerint jól meghatározottak azok a területek, ahol a legnagyobb fejlesztések várhatók - és azok az irányok is, amikbe biztosan nem fog a C++ elindulni.

A kívánatos fejlődési területek között Stroustrup elsősorban az erősen párhuzamos műveletek támogatásának javítását, valamint a hardver felé közelítést említette meg, de a modulok koncepciójának és a contractok bevezetésének lehetőségét is felvetette. A co-rutinok, a tranzakcionális memóriamodell, valamint a párhuzamos algoritmusok szintén jó eséllyel indulnak a nyelv következő kiadásába történő bekerülésért folytatott versenyben.

A 64 éves szakember ugyanakkor kifejtette azt is, hogy nem tervezik a C++ alapvető jellegének átalakítását, beleértve azt is, hogy nem akarnak egy újabb, magasabb szintű absztrakciós szintet bevezetni a nyelvben, valamint a jelenlegitől eltérő paradigmák támogatásában sem gondolkodnak.

Stroustrup szintén kizárta, hogy csak azért rakjanak bele új elemeket a nyelvbe, hogy ezek gazdagságában versenyezzenek más nyelvekkel, és tabu marad a komoly futásidejű feldolgozást igénylő fícsörök megvalósítása is.

A C++ következő frissítése vélhetően 2017-ben kerül majd véglegesítésre.