Közel hét évvel fejlesztésének megkezdését követően az Apache alapítvány kedden bejelentette, hogy elkészült HBase adatbáziskezelője 1.0-s verziójával. A Hadoop projekt részeként megépített HBase egy NoSQL adatbáziskezelő, ami elosztott struktúrában, hibatűrő módon teszi lehetővé akár óriási méretű, nem-relációs adatbázisok hatékony kezelését.

A HBase elsősorban a rendkívül nagy, akár több milliárd adatelemet tartalmazó adatbázisok kezelésében jeleskedik, főleg, amikor azokból nagyon kis számú elemet kell egy-egy lekérdezésben megtalálni vagy kiválasztani. Ezeket a feladatokat a rendszer elosztott architektúrájának köszönhetően nagyságrendekkel gyorsabban tudja végrehajtani, mint amilyen sebességgel erre egy hagyományos, relációs adatbáziskezelő lenne képes.

Annak ellenére, hogy a HBase csak most ért el hivatalosan is stabil állapotba, nem tekinthető igazán új szereplőnek a NoSQL adatbáziskezelés terén. A szoftvert ugyanis számos nagy cég - köztük a Facebook, a Yahoo, az Apple és a Pinterest - is jó ideje használja már éles szolgáltatásai üzemeltetésében is.