Bár a PHP azon nyelvek közé tartozik, amik hagyományosan rendkívül nagy hangsúlyt fektetnek a visszafelé kompatibilitás megőrzésére újabb kiadásaikban, a nyelv következő verziója mégis komoly változást fog ezen a téren is hozni. A PHP 7 ugyanis nem csak nagyobb sebességgel és kisebb memóriaigénnyel, de számos, a szóban forgó elvet megtörő változással fog megérkezni, aminek következtében egy sor jelenlegi program nem fog futni rajta.

Bár a kompatibilitást is érintő változások nagy része a már eddig sem javasolt szerkezet és könyvtár eltűnéséből adódik össze, mégis komoly problémát jelenthet majd a váltás az új verzióra. Ugyanis a szerkezetek egy részét máig használja számos népszerű PHP-ban írt programban, amik miatt azok - ha addig nem frissítik őket - nem fognak az új verzióval futni.

Az érintett szerkezetek között lesz például a kettős dereferencia-operátor használata (pl. $$foo->bar), amit ugyan továbbra is lehet majd használni, de egy új szintaxis (pl. ${$foo->bar}) mellett. Ugyanakkor a MySQL-kiterjesztés és ezzel a szóban forgó adatbáziskezelő kvázi natív elérésére használható kiterjesztés végleg el fog a standard PHP disztribúcióból tűnni.

Ez utóbbi maguk a MySQL-s adatbázisok elérését abban az értelemben nem fogja akadályozni és korlátozni, hogy azok az egységes, objektumorientált adatbázis-interfészen, a PDO-n keresztül továbbra is hozzáférhetők lesznek, a mysql_* formátumú függvények azonban a továbbiakban megszűnnek majd működni a standard PHP telepítéseken. Utóbbiakat még ma is számos keretrendszer és szoftver használja annak ellenére is, hogy a szóban forgó könyvtár gyakorlatilag egy évtized óta nem frissült, az általa alkalmazott paraméterátadási módszerek pedig komoly biztonsági kockázatokat keletkezethetnek.

Szintén a problémás kódok között van PEAR nevű, rendkívül sokféle kiegészítő rutint és könyvtárat magában foglaló, standardnak nevezhető PHP-s kódgyűjtemény is, ami jelenlegi formájában szintén nem működik már a PHP 7 fejlesztői változatai alatt sem. Ennek esetében ugyanakkor várható lesz a kódbázis legnagyobb részének hozzáigazítása az új PHP verzióhoz, még annak kiadása előtt.

Utóbbit, tehát a PHP 7 végleges változatának elkészültét jelenleg idén októberre irányozzák elő a fejlesztők. Ugyanakkor azok, akik szeretnék az újdonságokat előre kipróbálni, már a nyár során letölthetik majd a PHP 7 előzetes változatait.