Több másik hasonló index után a napokban a RedMonk is frissítette a programozási nyelveket rangsoroló - egyébként évente kétszer publikált - listáját, amelynek alapját a StackOverflow-n feltett kérdések és a GitHub használati statisztikái képezik. Az eredmények az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest drasztikus változásokat nem hoznak - de azért vannak érdekes fejlemények.

A lista első három helyén továbbra is a JavaScript, a Java és a PHP található - ebben a sorrendben -, a negyedik és ötödik helyen azonban egy helycsere történt. Tavaly ilyenkor ugyanis ezekben a pozíciókban a C# vezetett a Python előtt, mostanra azonban ez megfordult, és a szkriptnyelv beelőzte a .NET platformhoz köthető társát.

A legnépszerűbb programozási nyelvek a StackOverflow-n és a GitHub-onA legnépszerűbb programozási nyelvek a StackOverflow-n és a GitHub-on

A C# az élmezőnytől leszakadva egy táborba került a C++-szal és a Ruby-val, amik elől egy évvel ezelőtt még el tudott húzni, mostantra azonban már csak megosztott ötödik helyet kapott velük együtt. Őket a nyolcadik helyen a CSS követi, ami tavaly még a tizedik volt, mostanra azonban már kitúrta innen az akkor itt található C-t. Utóbbi így mostanra a 9. helyre futott be, éppen csak megelőzve egy közeli rokonát, az Objective-C-t, ami tavaly mondhatta magáénak ezt a helyet.

A lista további szereplői közül az R és a Haskell változtatta jelentősen pozícióját: előbbi előre ugrott két helyet, míg utóbbi ugyanennyit csúszott lefelé a listán. Egy másik érdekes fejlemény, hogy a Google Go nevű programozási nyelve, ami tavaly még nem fért be a Top 20-ba, mostanra a 17. helyre tornászta fel magát - kiszorítva a CoffeeScriptet az első húszból.

A RedMonk részletes rangsora és elemzése ide kattintva olvasható.