Jelentős, bár nem váratlan fordulat készülődik a világ legnépszerűbb adatbáziskezelőinek rangsorában - derül ki a DB-Engines.com a szóban forgó szoftvereket rendbe állító toplistájának legújabb kiadásából. A TIOBE Index-hez hasonlóan összeállított, az egyes alternatívákat a webes keresések, a szakmai fórumokon róluk folyó beszélgetések, valamint az álláshirdetésekben történő előfordulásuk gyakorisága száma alapján rangsoroló listában ugyanis - a mérések története során először - utolérte egy NoSQL-alapú adatbáziskezelő legnépszerűbb SQL-alapú társait.

Az új kihívó a MongoDB, ami januárban - egy év óta tartó hihetetlen hajrája lezárásaként - gyakorlatilag 1%-ra közelítette meg az egyik legismertebb SQL-alapú társát, a PostgreSQL-t. Bár utóbbi még mindig csak a lista negyedik helyén található, így is meglepőnek mondható, hogy egy viszonylag friss paradigmát képviselő, de mindenképpen nála csak másfél évtizeddel később megjelent társa képes volt utolérni őt.

A NoSQL adatbázisok szépen jönnek fel a toplistában. Ha a trend folytatódik, jövő hónapban maga mögé is utasíthatja a PostgreSQL-t a MongoDB.A NoSQL adatbázisok szépen jönnek fel a toplistában. Ha a trend folytatódik, jövő hónapban maga mögé is utasíthatja a PostgreSQL-t a MongoDB.

A MongoDB egyébként az elmúlt hónapok során már maga mögé utasította a DB2-t és a Microsoft Access-t is, amelyek ugyanakkor egyelőre továbbra is megelőzik egy hasonszőrű társát, a Cassandra-t a népszerűségi listában. Utóbbi amúgy ebben a hónapban szintén jelentőset lépett előre a népszerűség terén, amivel így ráadásul helyet is cserélt egy másik igen elterjedt SQL-alapú társával, az SQLite-tal, ami most már csak a 9. helyre futott be.

A lista élén amúgy - nem túl meglepő módon - az a két szoftver tanyázik, amire vélhetően az ezen a területen kicsit is jártas szakemberek többsége is tippelne: az Oracle és a MySQL, amik a közvélekedés szerint is a két legelterjedtebb kereskedelmi, illetve nyílt forrású adatbáziskezelőt képezik. Tőlük nem sokkal lemaradva őrzi harmadik pozícióját a Microsoft SQL Server megoldása, ami szintén meglehetősen erősen van jelen a köztudatban is.