A 2014-es év egyértelműen a JavaScript-é volt - derül ki a TIOBE Index legújabb frissítéséből. A programozási nyelvek népszerűségét mérni próbáló lista számaiból ugyanis egyértelműen látszik, hogy a közismert szkriptnyelv alig egy év alatt több mint megduplázta népszerűségét - ráadásul egy olyan időszakban, amikor sok klasszikus társa ezzel ellentétes trendet mutatott fel.

Ugyanis a C, a C++, a C# és a Java mind kisebb-nagyobb csökkenést volt kénytelen elszenvedni a 2014 januári eredményeihez képest, de csökkent a PHP, a Visual Basic .NET és Transact-SQL népszerűsége is. Ezzel szemben a JavaScript, a Python és a Perl, valamint a PL/SQL és a Delphi növekedést könyvelhetett el a TIOBE metrikái szerint, de ugyanígy pozitív eredménnyel zárta az éves mérleget az Assembly, a COBOL, az ABAP és a MATLAB is.

A nyelvek népszerűségének változása 2014 és 2015 között, a TIOBE szerintA nyelvek népszerűségének változása 2014 és 2015 között, a TIOBE szerint

Az R statisztikai nyelv szintén majdnem megduplázta népszerűségét, míg a Ruby gyakorlatilag pontosan ugyanott jár most, ahol tavaly ilyenkor is. A sima Visual Basic meglepő módon növekedést mutatott fel az index 2014-ös számaihoz képest.

A változások ellenére az index első 8 helyén az idei év elején is ugyanazok a nyelvek találhatók meg, mint tavaly - az ezt követő pozíciókban azonban már durván átrendeződött a terep az elmúlt egy év alatt. A listát továbbra is a C, a Java, az Objective-C, valamint a C++ és a C# vezetik, amiket a PHP, a JavaScript, a Python és a Perl követnek.

A teljes TIOBE Index ide kattintva tekinthető át.