A Microsoft a hét elején, a TechEd Europe konferencián jelentette be, hogy egy a programozók szempontjából igen fontos fejlesztéssel bővítette Office 365 megoldáscsomagját. Redmond ugyanis egy új API-t tett elérhetővé az online programcsomaghoz, aminek felhasználásával fejlesztők saját alkalmazásaiba is beépíthetnek az Office 365 dokumentumok elérését és kezelését lehetővé tevő funkciókat.

Az új REST-alapú API-k webes, valamint mobilos alkalmazásokból egyaránt használhatók, és első körben a kapcsolatokhoz, a levelekhez, a naptárakhoz, valamint a felhőben tárolt Office fájlokhoz történő programmatikus hozzáférésre adnak módot. Ezen kívül a SharePoint listák lekérdezésére is lehetőség van, vállalati fiókok esetében pedig a könyvtárszolgáltatásokon keresztül a felhasználók, csoportok és jellemzőik lekérdezésére is.

Mindehhez a hozzáférési és jogosultságkezelő keretrendszert az OAuth 2.0 biztosítja, aminek köszönhetően a felhasználók biztonságosan, azonosítóik kiadása nélkül adhatnak - vagy vonhatnak bármikor vissza - jogosultságokat harmadik felek által készített alkalmazások számára is Office 365 fiókjaik eléréséhez.

A Microsoft jelenleg Android és iOS rendszerekhez, valamint TypeScript/JavaScript-, illetve Java- és .NET-alapú fejlesztésekhez biztosít SDK-kat, a CSDL sémafájlok segítségével azonban bármilyen más olyan nyelvbe is egyszerűen megoldható az API-k, illetve az általuk képviselt adatmodell importálása, ahol elérhető valamilyen OData-alapú keretrendszer.

További részletek az Office fejlesztői központjában olvashatók.