Az Oracle a közelmúltban kiadott egy olyan bővítést MySQL adatbáziskezelőjéhez, aminek segítségével immár weboldalak, illetve az azokban futó JavaScript kódok közvetlenül is meg tudják szólítani előbbit. A MySQL HTTP Plugin révén ugyanis szabványos HTTP kéréseken keresztül lehet parancsokat küldeni, illetve az azokra adott válaszokat fogadni a nyílt forrású adatbáziskezelő felől.

Az adatok természetesen oda-vissza JSON-kódolt formában utaznak, ami rendkívül egyszerűvé és kényelmessé teszik feldolgozásukat JavaScriptből. Ugyanakkor természetesen az interfész bármilyen más nyelvből és programból is használható, amelyik képes JSON adathalmazok kezelésére, illetve HTTP kérések generálására, és amikben ez valamifajta egyszerűséget vagy könnyebbséget jelent a hagyományos, bináris kliens API használatához képest.

Balra a hagyományos adatbázis-elérési modell, jobbra a HTTP Plugin által lehetővé tett elérési modell, a weblapok számáraBalra a hagyományos adatbázis-elérési modell, jobbra a HTTP Plugin által lehetővé tett elérési modell, a weblapok számára

A plugin fejlesztésekor a készítők gondoltak a biztonságra is, így a különböző műveletek authorizációhoz köthetők, a kommunikáció pedig a sima HTTP helyett SSL-kódolt HTTPS kapcsolaton keresztül is folyhat a felek között. Ezen kívül természetesen a végrehajtott műveletekre érvényesek lesznek a MySQL adatbáziskezelőben meghatározott hozzáférési szabályok is.

A MySQL HTTP Plugin egyelőre csak egy előzetes változatban férhető hozzá, és a készítők elismerik, hogy működése során különböző bugokat produkálhat. Így használata éles rendszereken egyelőre nem javasolt.