Az összes elérhető programozási nyelv és techológiai platform közül a HTML5 és a JavaScript a legnépszerűbbek a mobilos alkalmazások írásához is - derül ki egy a közelmúltban elvégzett felmérés eredményeiből. A Vision Mobile kutatásában a világ 137 országában több, mint 10.000 fejlesztőt kérdezett meg arról, hogy mivel írja appjait, és ez alapján jutott az eredményekhez.

Bár a legnépszerűbb a HTML5+JS-alapú fejlesztés, amit a megkérdezettek 42%-a használt alkalmazásai írásához, további 15%-uk pedig a JavaScript valamelyik kibővített változatában is (CoffeeScript/TypeScript) kódol appokat, viszonylag sokan: 38%-ban készítenek mobilos programokat Java-ban is. Ugyanakkor a C/C++ jelentős lemaradással csak a harmadik legkedveltebb választás, amit a fejlesztők 26%-a használ appjaihoz.

A mobilos fejlesztésekhez használt legnépszerűbb nyelvek sorrendjeA mobilos fejlesztésekhez használt legnépszerűbb nyelvek sorrendje

Hasonlóan kevesen írják mobilos programjaikat C#-ban és Objective-C-ben is, amiket a megkérdezett programozók 23. ill. 24%-a használt erre a célra. Ezek közül főleg az Objective-C viszonylagos népszerűtlensége a meglepő, amit amúgy még az iOS-re dolgozó fejlesztők közül is csak minden második használ.

Az egyenként elért havi bevételek megoszlása az egyes platformokon belülAz egyenként elért havi bevételek megoszlása az egyes platformokon belül

A mobilos alkalmazásfejlesztés ugyanakkor továbbra sem tűnik kifizetődőnek a programozók többsége számára. A felmérés szerint ugyanis az elsődlegesen az Androidot célzó fejlesztők 64%-a, az iOS-re dolgozóknak pedig 50%-a havi 500 dollárnál (114 ezer forintnál) kevesebbet keres programjaival, 500-5.000 dollár közöttire pedig csak minden ötödik ill. negyedik programozó bruttó bevételei rúgnak.

A bevételek többségét a kiadók legfelső 1.6%-a fölözi le, akik sokszorosát keresik meg annak, mint amit a másik 98.4%-ot adó fejlesztők együttesen.