A Microsoft a közelmúltban elutasító választ adott arra a petícióra, amelyben azt kérték Redmondtól, hogy ha már nem fejleszti maga tovább, akkor legalább nyissa meg eredeti Visual Basic platformja forrását. A konszern annak ellenére nem hajlandó erre, hogy a petíció a legnépszerűbbnek bizonyult a Microsofthoz intézett kérések közül.

A cég által adott indoklás szerint az utoljára másfél évtizede frissített platform felélesztése az utóbbi évek a a virtuális gépektől elforduló, és ismét a natív fejlesztést a középpontba helyező hulláma ellenére azért nem lehetséges, mert ezt nem lehetne csak a fordító inkrementális bővítésével megoldani. Ehelyett az egész platformot: a run-time könyvtárat, a fejlesztőeszközöket és az ekoszisztémát is gyakorlatilag teljesen újra kellene építeni, amire Redmond a jelek szerint nem hajlandó jelen helyzetben.

A cég szerint ennek ellenére pánikra nincs ok, ugyanis a VB6-tal írt programok még a Windows legújabb, 8.1-es verzióján is futnak ill. hivatalosan is támogatottak. Így a platform runtime környezetének támogatása egészen 2024-ig biztosított, ami azt jelenti, hogy a Visual Basic programok még legalább eddig használhatóak lesznek támogatott Windows környezetben is.

Egy 2008-as - tehát több mint fél évtizeddel a hagyományos VB vonalt lezáró VB.NET bemutatása után készült - Gartner felmérés azt mutatta ki, hogy akkor még mintegy 14 milliárd sornyi Visual Basic kód volt használatban világszerte különböző programokban.