A Facebook HipHop projektjét követően immár a "hivatalos" PHP implementáció fejlesztője, a Zend is azt fontolgatja, hogy LLVM-en alapuló futtatásra tér át futtatómotorjában. A cég fejlesztői szerint az új, átdolgozott bájtkód-reprezentációval és JIT-tel megtámogatva a PHP szkriptek akár 30 százalékkal is gyorsulhat egy következő kiadásában.

Ez persze csak egy átlagos eredmény: egyes műveletek esetében ugyanis a gyorsulás akár a 10-es faktort is elérheti. A gyorsulás mértéke annak függvénye, hogy az adott szkript milyen arányban használt belső függvényeket, illetve mennyit volt kénytelen az alatt futó motor a memória kezelésével bajlódni. Ez utóbbi eddig a tipikus szkriptek esetében igen nagy hányadot adott ki és költséges volt, a fejlesztők azonban átdolgozták az új motort úgy, hogy jóval kevesebbet foglalkozzon a memória lefoglalásával és felszabadításával.

Ehhez ugyanakkor jelentős mértékben kellett módosítani a PHP belső adatstruktúráit és bizonyos műveleteit is, ami különböző inkompatibilitási problémákat vonhat majd maga után. Az áttérés ezen kívül érintheti a PHP bővítőmoduljait is, amik szintén átdolgozásra szorulhatnak az új motorral történő együttműködéshez.

Ezért jelenleg valószínűnek tűnik, hogy az új VM használatára áttérő PHP verzió - ha kiadásra kerül - egy jelentős verzióugrással indít majd, vagy - PHPNG néven - egy teljesen új szálon kerül majd kiadásra és fejlesztésre.