A MySQL következő kiadásában az Oracle számos olyan fejlesztést fog bevezetni, ami jelentős mértékben növeli majd a nyílt forrású adatbáziskezelő működését. Annyira, hogy a cég szerint a rendszer teljesítménye akár a duplájára is növekedhet majd annak, amit a jelenlegi legújabb, 5.6-os verziója képes nyújtani.

Ugyan már utóbbi is másodpercenként 250.000 lekérdezés futtatására képes, a MySQL 5.7 azonban már ennek duplájánál is több: 512.000 kérést képes lesz majd feldolgozni egyetlen szekundum alatt. Ugyanakkor ez a szám a memcached pluginnal ismét megduplázható lesz, ami azt jelenti, hogy végső soron már akár 1 millió fölé is növelhető lesz az egy másodpercen belül az adatbáziskezelő által feldolgozott SQL lekérdezések száma.

A MySQL 5.7 egy másik érdekes újdonsága az ún. MySQL Fabric 1.0 kiadása lesz, aminek segítségével a vállalatok a rendkívül nagy méretű adatbázisaikat szétoszthatják majd több különböző szerverre, amik azonban ezt követően is egyetlen egységként működnek majd együtt az adatbázis karbantartásának feladatán.

A MySQL 5.7 jelenleg Milestone 14-es állapotú előzetes változatban tölthető le az Oracle honlapjáról.