A Facebook csütörtökön jelentette be, hogy a GitHub-on át elérhetővé tette egy új, nyílt forrású adatbáziskezelő forráskódját. A WebScaleSQL a MySQL 5.6 alapjain nyugszik, de számos olyan átalakítást tartalmaz, ami jobban alkalmassá teszi őt a kifejezetten nagy forgalmú webes alkalmazások mögötti szolgálatteljesítésre.

Az új adatbáziskezelő ugyanakkor nem csak a Facebook munkatársainak munkáját foglalja magában, mert ahhoz kódokat és foltokat adtak a Google, a LinkedIn és a Twitter fejlesztői is, akik tipikusan saját MySQL-forkjaiban már jó ideje használták ezeket. Ugyanakkor a közösségi oldal bejelentésében hangsúlyozta azt, hogy a nyílt fejlesztési modell részeként várnak hozzájárulásokat más, a szóban forgó piacon érdekelt cégektől vagy akár független fejlesztőktől is, akik szintén részt vehetnek a WebScaleSQL bővítésében és tökéletesítésében.

A hatékony fejlesztés érdekében egyébként kialakítottak egy olyan keretrendszert is, amivel automatikusan tudják tesztelni az új foltok hatását a rendszer működésére, különös tekintettel arra, hogy azok miként módosítják a teljesítménymutatókat. Erre az eredeti MySQL nem helyezett olyan nagy hangsúlyt, de mivel a WebScaleSQL esetében ez gyakorlatilag az egyik legfontosabb prioritás, így különösen fontos ennek mérése.

Az eddigiekben bevezetett fejlesztések - mint pl. a másodperc törtrészének megfelelő timeoutok definiálásának lehetősége, a pufferek, valamint a többprocesszoros rendszerek kezelésében bevezetett optimalizációk - után a következőkben többek között egy teljesen aszinkron kliens, egy továbbfejlesztett statisztikai rendszer, valamint egy előreolvasási mechanizmus implementálása szerepel a tervek között.