A Microsoft szerdán, a PASS Summit konferencia keretében mutatta be SQL Server nevű adatbáziskezelő rendszere elkövetkező kiadásának legfontosabb újdonságait. A most frissített előzetes kiadásban is elérhetővé vált SQL Server 2014 fő kulcsszava az in-memory adatbáziskezelés, de ezen kívül is hoz újdonságokat a platformra.

Előbbi támogatására az SQL Server egy új adatbázismotort, a Hekatont is tartalmaz, amit kifejezetten a nagy teljesítményű adatfeldolgozás szempontjainak szem előtt tartásával terveztek meg. Így például az új motor a memóriában optimalizált módon tárolja a lemezről strukturált formában betöltött adatokat, amik kezeléséhez ráadásul futásidőben egyedi, szintén optimalizált kódokat gyárt.

Az új SQL Server motorjának felépítéseAz új SQL Server motorjának felépítése

Ennek eredményeként nagyjából 100x gyorsabban tud például JOIN lekérdezéseket végrehajtani, mint a lemezről dolgozó klasszikus társa és általános működései sebessége is 30x-osa is lehet a hagyományos OLTP adatbázisokénak. Használatához nincs szükség a meglévő kódok módosítására, hiszen ugyanazokkal a T-SQL parancsokkal vezérelhető, mint mezei társai.

A szerver egyébként újdonságként az adatbázisok kezelésébe a fizikai memória mellett az SSD-meghajtók dedikált területeit is be tudja vonni, ami jelentősen növeli a feldolgozható adatmennyiséget minimális teljesítménycsökkenés mellett, az adatbázis biztonsági másolatait pedig képes automatikusan titkosítani, ami elsősorban a felhő-alapú mentések esetében lehet fontos.

A Microsoft SQL Server 2014 Community Technology Preview (CTP2) a Microsoft honlapjáról tölthető le. A rendszer végleges változata csak jövő év elején fog megjelenni.