Már Magyarországon is kapható az Embercadero következő integrált fejlesztőrendszerei, a RAD Studio és a Delphi legújabb, XE5 kiadása. Az új eszközök különlegessége, hogy ugyanabból a kódbázisból képesek natív kódot generálni a legnépszerűbb asztali és mobil platformok mindegyikére, köztük a Windows-ra, a Mac OS X-re, valamint az Androidra és az iOS-re is.

Ez többek között annak köszönhető, hogy az új változatban a Delphi fordító már támogatja az ARM architektúrára történő natív kódfordítást, amihez ráadásul hibakereső eszközöket is nyújt. Az előállított kód közvetlenül képes az Android 2.3-as verziójától kezdve egészen a legújabb, 4.3-as verziókig futni, a debuggolás pedig emulátorban, illetve magán a fizikai eszközökön is lehetséges.

Az új eszközökkel minden fontos asztali és mobil platformra közös kódbázisból lehet fejleszteniAz új eszközökkel minden fontos asztali és mobil platformra közös kódbázisból lehet fejleszteni

Az Apple mobilos rendszerének terén a legfőbb újdonságok a frissen megjelent iOS7 támogatása. Érdemes megjegyezni azt is, hogy a Delphi számtalan közös komponenst bocsát az iOS és az Android alkalmazások rendelkezésére (pl. értesítési központ, megosztás, keresés, swipe műveletek), aminek köszönhetően a programok mindkét elterjedt mobil platformon azonos módon működhetnek. Beépített IBLite adatbáziskezelője szintén iOS és Android alatt is működik, ráadásul plusz licencdíj nélkül telepíthető és használható fel a Delphi-vel készült mobil alkalmazásokban.

Delphi XE5Delphi XE5

Akinek az IBLite nem elég, az immár a fejlesztői környezettel teljes mértékben integrált FireDAC keretrendszer révén pofonegyszerűen - és megint csak közvetlen, natív módon - tud elérni számos kereskedelmi adatbáziskezelőt is, köztük az Interbase mellett a MySQL-t, a Microsoft SQL Server-t, az Oracle-t, valamint a PostgreSQL-t, a DB2-t és az Informixot is. Az adatok RESTful szolgáltatásokon keresztüli elérése szintén rendkívül egyszerű a frissen megjelent REST Client támogatásnak köszönhetően, ami a JSON formátumú adatábrázolást és authentikációt is integrált módon támogatja.

A Delphi XE5 és a RAD Studio XE5 ezen kívül természetesen rendelkeznek a korábbi kiadások minden újításával is, köztük a Windows 8-támogatással, valamint a natív 64-bites kódfordítási képességekkel is. A most megjelent újdonságokról részletes ismertető az Embarcadero honlapján olvasható, míg a terméket megvásárolni az AppSoft boltjában lehet.