A brit oktatásügyi minisztérium a hét elején hozta nyilvánosságra legújabb, frissített általános tantervét, amely több érdekes változást hoz többek között az informatika oktatásában is. Az új tervek szerint ugyanis az egyik oldalon már nem lesz kötelező pl. a Microsoft Word oktatása - a másik oldalon azonban már gyakorlatilag 5 éves kortól bevezeti a programozás alapjainak tanítását az oktatásba.

A jövőre - tehát 2014 szeptemberétől - életbe lépő tanterv tíz iskolaévben (az elsőtől az tizedik osztályig) oktatandó anyagokat rendszerezi, és már az első évekre olyan követelményeket ír elő, mint hogy például a nebulóknak meg kell tanítani - ill. utóbbiaknak az iskolaévek sikeres lezárásához képesnek kell lenniük - "egyszerűbb programok írására és nyomkövetésére", a középső osztályokban pedig már a számítógépes hálózatok működésének alapjait is el kell majd sajátítaniuk.

(fotó: minasi/sxc)(fotó: minasi/sxc)

A felső osztályokban aztán a boolean logika, valamint az alapvető algoritmusok tárgyalása van soron, a tízosztályos általános iskola elvégzésének végére pedig már egészen magas szintű - akár szakképesítés megszerzésére is alkalmas - anyagok oktatását irányozza elő a tanterv.

Az üggyel kapcsolatban nyilatkozó Michael Gove oktatásügyi miniszter szerint az új tanterv ami először írja elő a programozás oktatását a brit általános iskolákban "lehetővé fogja tenni a brit gyermekek számára, hogy helytálljanak a globális versenyfutásban". Az új tantervet ugyanakkor korábban többen kritizáltak amiatt, mert az szerintük túl nagy hangsúlyt fektet egy igen speciális területre, a programozásra, aminél fontosabb lenne más, általánosabb informatikai ismeretek elsajátítása a fiatalok számára.