Az Apache alapítvány a hét elején frissítette eredetileg a Facebook által kidolgozott, de a szervezet által átvett Cassandra nevű NoSQL adatbáziskezelő rendszerét. Az új Cassandra 1.1 elsősorban apróbb finomításokkal és bővítésekkel érkezik a gyorstárazás, a Hadoop-integráció, valamint a storage control terén.

Az új kiadásban bővítésre kerül a Cassandra saját lekérdezőnyelve, a CQL is, ami az új, 3.0-s verzióban már lehetővé teszi több elsődleges kulccsal rendelkező tábla létrehozását is. Ez utóbbi a kompozit kulcsok bevezetésének köszönhető, ami önmagában is használható. Szintén újdonság a sor-szintű izoláció használatának lehetősége a módosítások során.

A Cassandra-t egyébként olyan közismert és nagy internetes vállalkozások és oldalak használják szolgáltatásaikban, mintpéládul az Adobe, a Cisco, a Digg, a Netflix, valamint a Reddit, a Spotify és a Twitter. A jelenleg éles üzemben használt legnagyobb Cassandra-adatbázis mérete a 300 terabájtos is meghaladja, amely egy nem kevesebb, mint 400 gépből álló fürtön üzemel.

Az Apache Cassandra 1.1 újdonságairól részletesen a változtatási napló tájékoztat, míg magát a szoftvert innen lehet letölteni.