Megbízható források szerint az Adobe hivatalosan ma jelenti majd be, hogy leállítja Flash futtatókörnyezete a különböző mobil operációs rendszerekre készült változatainak fejlesztését. Bár a Flash-t már sokan és sokszor temették, mobilos környezetben is, a lépés mégis komoly meglepetés a cég részéről, aki előbbi kritikák ellenére mindeddig kitartott és szinte erőszakkal nyomatta a platformot a telefonokon és táblagépeken is.

A mobilos Flash fejlesztésének leállítása azt jelenti, hogy bár állítólag a kiegészítő továbbra is elérhető lesz a már jelenleg támogatott platformokon, azt azonban a továbbiakban az Adobe nem fogja hozzáigazítani sem előbbi rendszerek újabb kiadásaihoz, sem az esetleg újonnan előre törő mobil rendszerekhez. Ez, tekintve a mobilok frissítési ciklusait, szinte egészen biztosan a mobilos Flash rövid időn - egy, maximum két éven - belüli gyakorlatilag teljes eltűnését jelenti; és - kombinálva a mobilok térhódításával a kommunikációs tortában - árnyékot vet a platform jövőjére, használhatóságára az asztali környezetben is.

Az Adobe a jövőben ennek ellenére állítólag utóbbi piacra kíván koncentrálni - ami azonban a még ha küzdelmes is, de stratégiai fontosságú mobilos jelenlét feladása mellett teljesen érthetetlen -, és inkább HTML5-alapú fejlesztőeszközeit és megoldásait kívánja előtérbe helyezni.

A mobilos Flash rövid időn belül a második technológiai részplatform amit az Adobe meglepetésszerűen dob. A cég júniusban ugyanis hasonló módon bánt el AIR futtatóplatformja linuxos kiadásával is, amit szintén leállított - ezáltal az AIR-t ugyanúgy kilőve az egy-egy projekt megvalósítása során szóbajöhető multiplatformos megoldások közül, mint most a Flash-t.