A Ctrl-Alt-Del kombinációt mindenki ismeri, aki akár csak közepesen is ért a számítástechnikához. Azt viszont kevesen tudják, hogy mi a híres-hírhedt kombináció feltalálásának igaz története. Ezen segít egy YouTube-os videó, amelyben - egy vélhetően még a múlt évezredben készült - showban ill. interjúban maga David Bradley, a Ctrl-Alt-Del feltalálója mesél a mára kultúrális ikonná vált "szentháromság" születéséről.

A már évek óta nyugdíjas Bradley a videóban többek között elmondja, hogy a Ctrl-Alt-Del-t eredetileg az IBM PC fejlesztése során ill. miatt találta ki, mert az akkor még igencsak kezdetleges állapotban lévő gép ill. a rajta futó szoftverek folyamatosan lefagytak - és valami egyszerű és gyors módszert akart a gép újraindítására az állandó ki- és bekapcsolás helyett. Így született meg az egyszerűen és gyorsan elérhető, véletlenül azonban biztosan soha le nem nyomott kombináció, amely az akkori billentyűzetek legalsó sorának bal szélső, jobb szélső és középső gombjának egyszerre történő lenyomásaként állt elő.

Az IBM-nél dolgozó mérnök elmondása szerint ugyanakkor ez a funkció amolyan "easter egg" volt eredetileg, azaz nem tervezték annak elérhetővé tételét és dokumentálását a végfelhasználók számára. Az információ azonban valahogy kikerült a fejlesztői berkekből, és a korai PC-k egyik legkedveltebb - ill. kényszerűségből igen gyakran használt - trükkjévé vált.

Érdekesség, hogy Bradley egy viccet is elejt az interjúban, amely szerint bár valóban ő találta ki/fel a kombinációt, "de Bill Gates tette híressé azt"; majd kis szünet után hozzáteszi - és mellesleg rádupláz a poénra -, hogy "úgy értem, amikor felhasználta azt az NT bejelentkezési képernyőjén".