Vannak programozási nyelvek amik esetében elmondható, hogy több évtized óta a programozók nagy része minden évben a fejét is rátenné, hogy öt éven belül végleg kihalnak - de ez mégsem történik meg soha. Nos, ilyen a Cobol is, amelyből is éppen most jelent meg egy újabb kiadás, méghozzá immár - a kor követelményeinek megfelelő - cloud-technológiákkal felvértezve.

A Micro Focus által kiadott Visual Cobol R3 a már alapvetően elavultnak tekintett nyelvet próbálja meg a modern elvásárokhoz igazítani. Így az eszközzel létrehozott programok például a Windows, mellet a Linux, Unix, sőt, Java virtuális gép felett is változtatás nélkül futtathatók. Ezen kívül az új verzió a .NET 4.0 és a Microsoft Azure révén immár a felhőbe telepíthető alkalmazások írását is támogatja, amelyet számos, nála modernebbnek tekintett nyelv nem mondhat el magáról.

Szintén újdonság, hogy - szemben a korábbi verziókkal, amelyeket csak a Visual Studio-val együtt lehetett használni - az új kiadás immár az Eclipse IDE-be is telepíthető. Ezen kívül a létrehozott programok nem csak Windows, de már Linux és Unix platformokon is debuggolhatók akár távolról is az új Development Hub segítségével.

Becslések szerint még ma is mintegy 220 milliárd sornyi program működik világszerte az egyébként több mint fél évszázaddal ezelőtt, 1959-ben megalkotott Cobol nyelvben. Ezek legtöbbje vállalati nagygépen (mainframe) illetve más kritikus rendszerekben futkározik.