A Nokia fejlesztői honlapjáról letölthetővé tette új, Qt-alapú univerzális fejlesztőkészletének első béta-verzióját. Az igen "eredeti" módon Nokia Qt SDK-nak hívott csomag a Symbian, Maemo és MeeGo operációs rendszert futtató telefonokon egyaránt futni képes alkalmazások fejlesztését teszi lehetővé.

Az SDK segítségével kifejlesztett mobilos alkalmazásokat csak egyszer kell megírni, amelyek aztán utólag a három támogatott telefonplatform mindegyikére lefordíthatóak. Ehhez a programok írása során mindössze a csomagban foglalt univerzális API-készlet alkalmazására kell szorítkozni, amelyet aztán a szintén mellékelt segédeszközök felhasználásával lehet a célplatformoknak megfelelő "natív" kódra fordíttatni.

A programok egyszerű elkészítését az integrált multiplatform IDE mellett számos vezérlőelem (control) és WebKit-integráció, valamint hálózati- és adatbáziskeretrendszer segítik, amelyekre építve még a viszonylag összetett alkalmazások kifejlesztése is gyorsan haladhat. A már készítés alatt álló projektekben történő hibakeresés a beépített debug-eszközök segítik. Az elkészült alkalmazások többek között a Nokia Ovi boltján keresztül értékesíthetőek.

Maga a Nokia Qt SDK jelenleg Windows mellett Linux platformokon fut, de állítólag már fejlesztés alatt áll a MacOS X-en működő változat is.