A MySQL AB honlapján közzétette azonos nevű adatbáziskezelő szoftvere következő generációs sorozatának legújabb változatát. Az új MySQL 4.0.6 gamma változat, ami azt jelenti, hogy már akár éles rendszerekben is felhasználásra kerülhet a készítők szerint.

Az elsősorban webszerverekben és az adatbáziskezelőt beágyazott eszközként hasznosító rendszerekben használt MySQL legújabb változata tartalmazza a közelmúltban felfedezett súlyos sebezhetőség javítását is, de e mellett számos többletszolgáltatást kínál a korábbi, 3.x változatot használóknak is. Ezek közül a biztonságos távoli kapcsolatot biztosító SSL támogatását, az új query optimalizálót, a gyakran ismétlődő lekérdezések gyors kiszolgálását biztosító "query cache"-t, valamint a több táblára kiterjedő törlés és a szabadszöveges keresés lehetőségét érdemes megemlíteni.

Az új MySQL 4 e mellett végre valóban igazi beágyazott adatbáziskezelőkent magába az alkalmazásszerverbe fordítható a libmysqld könyvtár révén, és végre már olyan más adatbáziskezelőkben is megtalálható standard SQL szerkezeteket is támogat, mint pl. a union, vagy a tárolt eljárások (stored procedures) kezdeti formái.

A új MySQL 4.0.6 gamma Windows és Linux operációs rendszerek alatt futó változatban tölthető le.