Kollégiumi hálózat (squid, iptables, DHCP)
2004-02-13T09:46:05+01:00
2004-02-13T21:32:48+01:00
2022-07-20T01:51:38+02:00
habib
A következő problémában szeretnék segítséget kérni. Számítástechnika tanár szakos hallgató vagyok, tavaly decembertől egy kis kollégium rendszergazdája. A kollégiumban a hálózatot egy hónapja üzemeltük be, azóta teszteltük. Most fog megjönni a számítógép, amit DHCP szervernek és tűzfalnak fogok beállítani. Ennek a felkonfigurálásában szeretnék tanácsot kérni, mivel a Linux-al még igencsak gyermekcipőben járok, viszont semmiféleképpen nem akarom Windows-ra bízni a hálózatot.

A DHCP szerver részt már úgy-ahogy kitanultam, az iptables is menni fog (talán) :)
A hálózati forgalmat korlátoznom kell, mivel a letöltések miatti ki és bejövő forgalom nagyon leterheli az hálózatot (Pl.: az egyik IP cím 1TB kimenő forgalmat produkált.)
A korlátozást úgy képzeltem, hogy a szerver az IP címeket a MAC címekhez rendeli, és az IP címek (vagy akár közvetlenül csak a MAC címek) forgalmát figyelve, heti 14GB bejövő, vagy 7Gb kimenő forgalom után korlátozza a sávszélességet egészen a következő hétig. A megoldásokat keresve többen tanácsolták a squid használatát. Másik lehetőség lenne még a switchek távoli menedzselése, de ahhoz is log-olni kell a forgalmat. De mindezeket hogyan állítsam be, nem tudom.
Amennyiben tudtok válaszokat adni ebben a témában, vagy ismertek valamilyen kimerítő leírást, akkor kérem, segítsetek.

Már kezd elegem lenni a Windows-os megoldásokból, de az átállás nehezebb, mint gondoltam.

A segítségeteket előre is köszönöm.
Mutasd a teljes hozzászólást!
Hi!

Marcel Gagné: Linux rendszerfelügyelet című könyve erősen ajánlott.

Üdv.,

POTD
Mutasd a teljes hozzászólást!

abcd