Processek indulásának és megállásának naplózása

Processek indulásának és megállásának naplózása
2006-09-04T12:11:23+02:00
2006-09-04T16:35:59+02:00
2022-11-01T08:25:50+01:00
connorhu
A probléma a következő:
Egy servicest kell írni ami figyel minden process indulást és leállítást, ezeket loggolja valamilyen formában. (jelen esetben távoli adatbázis)

Ameddig már eljutottam:
o EventLog.EntryWritten eseménykezelőt használva figyelem a Biztonsági naplót.

Ezzel a megoldással az a gondom, hogy ahhoz, hogy a biztonsági naplóban legyen bejegyzés arról hogy a process indul/megáll be kell(ene) kapcsolni a Naplórendben a Folyamatok nyomonkövetését, ezt viszont nem tudom megoldani csak kézzel(?), mert a regeditben nem találtam meg a bejegyzést. (esetleg valahol máshol kell keresni azért nem találtam meg??)

Lehet máshogy is vagy csak így lehet win alatt a processeket figyelni??
Igazából valami közvetlen eseménykezelőnek jobban örültem volna mint ennek a naplós megoldásnak, de ha nincs más út akkor ez is jó lesz...
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Hát, C#-ban még nem vagyok otthon (majd egyszer talán), de Delphiben volt vmi shell hook, amivel lehetett hookolni a folyamat indulást, bár ilyennel nem foglalkoztam. Leállításra csak annyi tippem van, h lekérdezed az oprendszertől a process listát és nézed h történt-e változás (bár ezt lehet indulás ellenőrzésére is használni, bár szvsz eléggé erőforrás igényes)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem olyan vészesen megterhelő, ha rendszeresen lekérdezi egy progi a task list-et. .Net alatt a System.Diagnostics.Process.GetProcesses() hívással lehet a processzlistát lekérdezni.

  Viszont a helyi biztonsági házirend, naplórend folyamatok nyomonkövetésének naplózásának bekapcsolása szerintem eccerűbb és kevésbé erőforrásigényes módja a figyeklésnek. Minek még1x naplózni, ha a rendszer megteszi helyetted? Ha nincs jelentősége, hogy ezeket az adatokat online lásd, akkor be lehet állítani a progidat, hogy bizonyos időintervallumonként nyálazza át a biztonsági naplót és keressen 592-es (létrehozás) és 593-as (kilépés) eseményeket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Persze a legfontosabbatt le is felejtettem: WMI segítségével lehet eseményvezérelten figyelni a process-ek létrehozását, ez sem tartozik a különösebben nehéz feladatok köré, nézd csak meg itt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na igen, erre jutottam én is... De ahhoz, hogy 50 gépre szét lehessen tolni a programot automatikusan, meg kellene oldani azt, hogy a naplózást a program telepítése bekapcsolja (vagy megnézze hogy be van-e kapcsolva)...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Intranetes vagy internetes alkalmazás? Intraneten Windows-os tartományvezérlő esetény csoportházirendből is állítható a naplórend, nem kell egyenként szórakozni. Win eseménynaplói távolról is lekérdezhetőek (lásd Computer Management mmc snap-in) megfelelő jogosultságok birtokában. Interneten persze macerásabb a dolog, akkor jön a WMI+C# process figyelés.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd