Firebird szerver

Firebird szerver
2006-07-19T09:10:25+02:00
2006-07-19T12:58:42+02:00
2022-10-31T16:10:43+01:00
inboss
Hi!
Az érdekelne, hogy milyen paraméterekkel rendelkező gépet érdemes használni egy Firebird 2.0 szerverként, ami 15-20 usert szolgálna ki megfelelő sebességgel, 100 MB hálózat, Delphi IB/FB számla-készlet rendszerről van szó.
Egy 'mezei' P4 2-3 GHz, 256-512 MB Ram, 80 GB HDD gép megfelelő erre a célra? És az op.rendszer? Valahol olvastam, hogy a Win XP nem igazán jó a Firebird szerverként. Akinek van tapasztalata, kérem írjon, köszi!
Mutasd a teljes hozzászólást!
Ez attól is függ mennyire jól van megírva a készletkezelő/számlázó, az sem mindegy hogy mennyi termék van, mennyi számlát kezel a rendszer, stb. Egy ilyen gép 512MB RAM-mal illik hogy elketyegjen, bár 1G RAM-mal talán lehet hogy még tovább javul a helyzet. Oprendszernek az XP sem rossz, de linux-szal sem rosszak a tapasztalatok, csak ott a szuperszerver elindítása (ibguard) gond szokott lenni (legalábbis az 1.5-ös firebirdnél vannak ilyen gondok). Amit mindenképp kerülj el az a win9x, az tud olyat produkálni hogy elindítasz egy DOS-os clipperes progit és a hálón minden SQL mondat kiszolgálása megáll...
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Hi!

  Hogy mennyire erős vas kell alá, az attól függ, hogy a becsatlakozó kliensek milyen összetett lekérdezéseket futtatnak. Ha néhány adatot mentenek el vagy töltenek le alkalmanként, akkor olyan gép is elég szvsz, amin az XP éppen elfut. Nálunk vannak többszázezer soros táblák (pl. napló információk), az ezekkel műveleteket végző kliensekhez többprocesszoros szervereket ajánlunk az FB alá.

  Nálunk csak 2003 Server-en volt gond, ott is az volt a baj, hogy nem volt hajlandó szervizként futni, csak alkalmazásszerverként. Ez adminisztrációs szempontból hátrányos, de a teljesítményével nem volt gond.

  Nézettáblák, és néhány kivételes művelet esetén nem használ indexeket (vagy nem jókat) az adatbázismotor, úgyhogy ha olyanokat is használsz nagy mennyiségben, akkor igen nagy lesz a vasigénye...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A termékszám 10000 felett, kimenő számlák száma 40-50000, forgalomban 200000 körüli rekord. Semmi 'különleges', csak a szokásos mozgások és lekérdezések.
  'Elvileg' tehát a P4 3GHz, 1GB Ram, Win XP, Firebird 2.0 megfelelően kiszolgálja a 15-20 klienst? (a program - bízom benne - jól van megírva)
  Köszi a segítséget és a tanácsokat mindkettőtöknek!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 20 kliens felett (főleg ha egyidejűleg dolgoznak) mindenképpen jó szerver kell. Furcsálom, hogy nem esett szó a wincsikről és a hálózatról, ami fontosabb is lehet adott esetben, mint a proci-memória-oprendszer kérdés.

  HDD:
  Ilyen súlyú dolognál (sok termék, sok számla, stb..) kizárható, hogy valaki tükrözés nélkül akarná az adatbázist tárolni, úgyhogy ezt nem is részletezem. Sebesség tekintetében nagyban meghatározó a vinyó sebessége, ezért ha van keret a hardverre, elsősorban SCSI HDD-kel kellene foglalkozni, ami lényegesen gyorsabb és közben megbízhatóbb is. (Árban durván 50.000 /DB) Ha ez sok, akkor talán a WD Raptorok jöhetnek szóba (30.000 / DB), amelyek szintén gyorsan (10K fordulatszám), de még SATA csatlakozósak. Egyébként alkalmazás függvénye, hogy mennyit számít a vinyó, de sok gyakori művelet (pl. terméklista, ügyféllista lekérés) nagyban a vinyó sebességén múlik.

  LAN:
  Ennyi kliensnél mindenképpen érdemes gigabites switch-et használni, vagyis legalább a szerver irányába gigabit port legyen, nomeg a szerverbe gigabit LAN.

  Oprendszernek én a WIN2003-ra szavaznék, vagy Linuxra.

  WarMachine: említetted a többprocis szervert. Hogy használjátok az FB-t? Superserver-ként? Tekintettel arra, hogy az igazi SMP support még a jelenlegi FB2.0 kiadásokban nincs benne, a Vulcan-ban fog megjelenni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A HDD-k sebessége szerintem is sokat számít főleg ilyen rekordszám mellett mivel a fb elég nagy méretű átmeneti állományokkal dolgozik. A SCSI-k tényleg jók de ha nincs keret akkor két HDD RAID0-ben így SATA HDD-vel is 100MB/s sebességet el lehet érni. Az adatbiztonság miatt pedig és a gyorsabb elérés miatt viszont a RAID1 lenne célszerűbb. Vagyis 4db HDD RAID10-ben a legoptimálisabb. Az ügyfeleinknél általában Linux-on megy az adatbázis, eddig nem volt probléma velük.

  ui.: De a sebességet szerintem a szoftver optimalizáltsága fogja meghatározni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd