Firebird használata és telepítése hálozatra
2006-05-27T22:13:19+02:00
2006-05-28T06:39:19+02:00
2022-07-25T12:01:23+02:00
B_JANOS
Készitek agy Delphi/DBExpress + Firebird programot. Lokális gépre kell főleg, és ehhez az Embedded szervert használom, ami műlödik is! Az az igény, hogy egy hálózaton, központi adatbázissal együttműködő változatot is készitsek! Mit, és hogyan kell telepítenem (telepíttetnem) ehhez? Előre is köszi!
Mutasd a teljes hozzászólást!
Többféleképpen is csinálhatod:
1. Szerintem a legjobb, bár kicsit "munkásabb" a konfigja: a szerveren fix ip-t állítol be, feltelepíted az FB-t Superserver-ként. A klienseken nyilván kliensként telepíted fel és a csatlakozni az ipcim:path-ra fogsz (192.168.0.1:c:\adatok\data.fdb) Nyílván a csatlakozási útvonalat külön .ini fájlba helyezd el a könyebb módosíthatóság végett. Ezt támogatja is a DBX, a LoadParamsFromIniFile metódusával, a Connection komponenes BeforeConnect eseményében kell hívni.

2. Talán kicsit egyszerűbb, ha nem IP cím alapján, hanem gépnév alapján csatlakozol. Ekkor szintén használhatod az .ini fájlt, amibe \\GÉPNÉV\C:\ADATOK\DATA.FDB séma szerint tudsz csatlakozni. Értelemszerűen a GÉPNÉV a szerver gép neve. Ami nekem nem tetszik ezzel a módival, bár ez op.rendszer és beállítás függő is, de elég soxor megosztottá kell tenned az FB mappáját, hogy a security.fdb-t elérje, ráadásul, ha a Program Files-ba telepítetted, amit alapból javasol, akkor ez nem is mindig műxik jól. További szívási lehetőség, bár ez az IP címes csatlakozánál is fennáll, ha pl hardveres tűzfal van bekapcsolva (pl. NForce4 chipsetek), ekkor fel kell venni a kévetelek közé az FB-t és a 3050-es portot.

Innosetup-pal és installshield-el automatizálni is tudod nagyvonalakban a folyamatot, mármint az FB telepítését a SILENT opcióval. Nyilván ekkor két telepítő kell, egy kliens és egy szerver.
Mutasd a teljes hozzászólást!

abcd