Adatbázis tervező eszköz (Interbase/Firebird)

Adatbázis tervező eszköz (Interbase/Firebird)
2003-08-29T09:37:03+02:00
2003-09-02T22:51:25+02:00
2022-10-17T10:05:54+02:00
gzsolti
Szeretnék ötleteket illetve tippeket azzal kapcsolatban hogy ki milyen eszközzel, módszerrel tervez nagy adatbázist Interbase/Firebird-re.
Én eddig az ERStudiót használtam de az már sok IB/FB funkciót nem támogat, találtam egy jónak mondott xCase 7 nevű eszközt, de annak nem tudom letölteni a trial verzióját hogy kipróbáljam (apropó valakinek megvan?)
Ezenkívül is van még sok de sok gyerek cipőben jár a másik fele meg túl általános és nem generál pontos SQL szkriptet.

Üdv: Zsolti
Mutasd a teljes hozzászólást!
Ha profi eszköz kell, akkor érdemes kipróbálni a Sybase PowerDesigner-t. Számos adatbázist ismer (Oracle, MSSQL, Sybase, Interbase, DB2, ADABAS, PostgreSQL, Informix, stb.) Képes SQL script-et generálni, elkészíti a modell-hez szükséges triggereket. Támogatja a modell verziók követését. Lehet vele mintaadatot generálni, létező adatbázisról fizikai adatmodellt készíteni, az egészet dokumentálni. Szóval tényleg profi eszköz, ami az árán is meglátszik (cca 1MFt). Van letölthető demója itt.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • papir, ceruza
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csatlakozom...

  A dokumentáláshoz meg fekvő A4-es táblázatokat használok Word-ben szerkesztve :)


  Volt már olyan cég, ahol a vezetők eröltették a Visio-t és egyéb eszközöket. Megtervezték nekem abban az adatbázist, mely korántsem volt kész. Eljátszadoztak hetekig a Visio-val és a vége az lett, hogy nekik is kellett nyomtatnom egy példányt a táblázatomból, mert mindig az én asztalomról vitték el az enyémet :)

  Szóval a hagyományos módszer volt a leghasználhatóbb!


  Magát az adatbázist meg Delphi-ben fejlesztem, mert ez kiemeli a fentartott szavakat az SQL-ben.

  Nagy munka megcsinálni egy 2-300 kbyte-os SQL scriptet, de megéri. Átláthatóbb, jól reprodukálható, és a végére érteni is fogod, hogy mit csinálsz :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem hiszem hogy a papír/ceruza mellett döntenétek ha már próbáltatok volna olyan tervező eszközt ami a diagrammokból SQL skriptet generál (Táblák, triggerek, referenciák, domain-ek,stb...) valamint a dokumentációt is elkészíti egy gombnyomásra webre illetve word-be.
  Az ERStudio ilyen volt most találtam egy DeZign 3 nevű eszközt , bíztató.....

  Szerintem nagy munkákhoz kell valami ilyen, a Visio pedig tényleg csak egy diagrammrajzoló a fenti funkcióval nem rendelkezik.

  Zsolti
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát én pedig a papír/ceruzára/Word-re szavazok...

  Láttam már eszközöket, melyek képesek voltak SQL scriptet generálni. Ezekkel az a bajom, hogy nemsokban különböznek egy Borland Database Desktop-tól :)

  Megcsinálják ugyan a scriptet, de az nem olyan lesz, amilyet szeretnék. Ha pedig sikerül olyanná tenni, akkor annyi idő alatt kézzel is simán megírom.

  A probléma az, hogy nálam egy adatbázistervezésben nem csak a táblák, hanem a kivételek, default-ok, constraint-ek, trigger-ek, storedproc-ok is benne vannak. Mert ezek nélkül csak egy "táblavázlat" a dolog, de az SQL erejét ezek adják.


  A mostani adatbázisom szintén "fapados" módszerrel készült, és nem hiszem, hogy jobb/gyorsabb eredményt értem volna el CASE eszközökkel. MSSQL alatt készülget a program, a jelenleg fejlesztői változat 46 táblát és 245 tárolt eljárást tartalmaz.

  Nos ez utóbbikat nem tudja megcsinálni egyetlen CASE eszköz sem, hisz a logikát nem látja át. A munka nagyrésze pedig ez, hisz ezt is tervezni kell.

  Viszont ha ezt nem tudja, akkor csak hátráltat a munkában az, hogy diagrammokkal kell szenvednem :) Kipróbáltam, nekem nem jött be.  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért látom előnyét is a dolognak a dokumentálás szintjén.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak vitatkoznék veled
  Szóval amikről én beszélek azok tudják a táblákat, triggereket, domain-eket, referential constrain-eket, tárolt eljárásokat és azt a kódot generálják amit elvárok (hosszabb-rövidebb beállítgatás után). Próbáld ki ezt a 30 napost: DeZign
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ok, most töltöm...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hogy lehet vele Reverse engineering-et csinálni MSSQL-ből? Kiváncsi lennék arra, hogy megeszi-e a jelenlegi adatbázist.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Táblák, triggerek, referenciák, domain-ek,stb...


  Szvsz az adatbazis-tervezes lenyegi resze a sema megtervezese, ebbe csak a tablak es azok kapcsolataik vannak benne. Ez az a resz, amit nagyon jol meg kell csinalni, mert egyreszt nagy szazalekban ez hatarozza meg az alkalmazas teljesitmenyet, az adatok karbantarthatosagat, stb. masreszt kesobb mar csak nagyon dragan lehet belenyulni.
  Ehhez viszont ehhez tenyleg csak papir meg ceruza kell. Az osszes tobbi cucc (triggerek, tarolt eljarasok, stb) mar nem ide tartozik, bar en ezekhez sem hasznaltam semmi extra cuccot, csak ami az MSSQL csomagban eleve benne van.

  netchan
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha profi eszköz kell, akkor érdemes kipróbálni a Sybase PowerDesigner-t. Számos adatbázist ismer (Oracle, MSSQL, Sybase, Interbase, DB2, ADABAS, PostgreSQL, Informix, stb.) Képes SQL script-et generálni, elkészíti a modell-hez szükséges triggereket. Támogatja a modell verziók követését. Lehet vele mintaadatot generálni, létező adatbázisról fizikai adatmodellt készíteni, az egészet dokumentálni. Szóval tényleg profi eszköz, ami az árán is meglátszik (cca 1MFt). Van letölthető demója itt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd