IB adatbázis probléma a Lazarus-nál

IB adatbázis probléma a Lazarus-nál
2005-06-20T19:04:38+02:00
2005-06-20T22:20:18+02:00
2022-10-25T14:50:40+02:00
bonafide
Sziasztok!
Tegnap letöltöttem a Lazarus-t (v0.9.6 beta), és telepítettem, egyelőre csak w$-ra (Linux-ra majd akkor, ha a w$-os jónak bizonyul).
Az indítás után nem volt szinte semmi adatbázis komponenspalettám, de ezek egy részét (SQLdb és Interbase) telepítettem a komponenskönyvtárból. Eddig OK.
A gondom: összedobtam nagyhirtelen egy kis IB-s progit, ami egy tábla adatait jeleníti meg egy dbGrid-ben. Ezt delphis ismereteim alapján könnyen megoldottam, tervezési időben látszik is minden adat a dbGrid-ben, valamint az összes adatbáziskomponens is látszólag műxik. Le is fordul szépen, viszont ha elindítom a progit, a következő hibaüzenetet kapom:

Project Project1 raised exception class EInterBaseError
és ha erre OK-t nyomok, akkor ez jön:

The file "interbase.pp"
was not found.
Do you want to locate it yourself?

Ha azt válaszolom, hogy magam akarom megkeresni, akkor ez jön:

the file "c:\lazarus\proba\interbase" does not exist.

(azt még hozzá kell tennem, hogy az interbase.pp-t átmásolom az eredeti helyéről a project könyvtáramba, akkor a reader.inc-et kezdi el hiányolni, és ha azt is átmásolom, akkor a többit, így tovább.... lehet hogy valahol még be kellene állítani a könyvtárak elérési útjait?)

Ha megnyitom a projectet, akkor ezt kapom:


Form::Tform1 Component Class TIBTransaction Error reading IBTransaction1.Active: TIBTransaction.StartTransaction: Database not assigned!

Tervezési nézetben minden jó, az adatok látszanak, mégsem megy. Mi a gond?
Mutasd a teljes hozzászólást!
Probáltad álligatni a fpc.cfg. Ott van pár sor ami a unitok, include-ok útvonalát lehet piszgálgatni. De ha jól emlékszem akkor a lazarusban is be lehet lőni a helyes útvonalat. Ja és van benne egy forditás teszt opció is azt érdemes megnézni.
Mutasd a teljes hozzászólást!

Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd