Alapkérdések a webfejlesztésről

Alapkérdések a webfejlesztésről
2003-06-29T09:18:27+02:00
2003-06-29T10:42:58+02:00
2022-10-17T05:25:53+02:00
dzomba
Csá!

Most kezdek majd hozzá a webfejlesztéshez, de ahogy így körülnéztem elég nagy összevisszaságot láttam, hogy most igazából mit is kellene megtanulni ehhez...
Szóval a kérdések:

1. Igaz-e, hogy a HTML oldalakat nem érdemes progikkal írni, mint pl: Dreamweawer és FrontPage, hanem NotePad-ben kell mindent megírni, hogy minden böngészőben, minden a helyén legyen?

2.Mivel csinálják a leggyakrabban az animációkat a honlapokra?

3. Pontosan mi az ActiveX?

4. Milyen nyelveket érdemes megtanulni a webfejlesztéshez?
(Java-t mindenképp, azt látom.)

Dzomba
Mutasd a teljes hozzászólást!
1. Termeszetesen igaz, mert a weboldalszerkezteok atlathatatlan kodot generalnak, es telerakjak felesleges tagekkel az oldalt. Pl volt amikor 1mas utan 2 font taget rakott be a Hotmetal, es utanna csak lestem, h miert nem valtozik a szine a betunek. Egyebkent ajanlom figyelmedbe a Context es az Editpus nevezetu programokat, kicsit kenyelmesebbek, mint a Notepad.
2. Altalaban Falsht hasznalnak animacikhoz, de mas alternativa lehet meg az animalt gif is (ezt kedvenc informatikai miniszterunk is megjegyezte). Szvsz ha nem muszaly, akkor ne hasznalj animaciokat, mert nagyon zavaro tud lenni, hminden mozog az oldalon.
3.
Az ActiveX komponensek hordozhato szoftverdarabkak, melyeket megint is keszithetunk, letolthetjuk oket az Internetrol, vagy megvasarolhatjuk oket.Az ActiveX az OLE (Object Linking and Embendding = objektumcsatolas es beagyazas) technologia kiterjesztese az Internetre multimedia szolgaltatasokkal.
(Sipos Marianna - A Viusal C++ es az MFC). Kicsit nehez Lmagyarazni (legalabbis nekem), de olyan kis programocskak, amikkel mindenfele kisebb feladatot L lehet latni. Pl.: Cdrom vezerles, mediaplayer 1 resze. Sok minden lehet. Hatranya az, h le kell tolteni a kliens gepere, es regisztralni kell, h futni tudjon, de ezt nem mindenki engedi. Meg aztan nem platformfuggetlen. Az egesz olyan mint egy dll. :) No persze ez igy kozel sem pontos meghatarozas, talan akad valaki, aki pontosabban meg tujda magyarazni. :)
4. Nos, erdemes a html-t megtanulni :). Nem tul bonyi, csak legyen a kozelben referencia. Akkor erdemes a javascriptet megtanulni (ezzel csak csinyjan, mert szegenyke nem browserfuggetlen). Nos, h a javat erdemes-e? Ez egy jo kerdes, de asszem igen, mert ha weboldal szerkeztes nem jon ossze, akkor meg mindig mondhatod, h ertesz a javahoz, es ezen a teruleten tudsz munkat vallalni. :P Bar csendben megjegyzem, h elobb tanulja meg a html-t az ember, mint a javat. :) Akkor erdemes meg valami server oldali scriptnyelvet megtanulni. En tudom ajanlani a PHP-t, mert ha mar van c-s tapasztalatod (v valami rokon nyelv), akkor a szintaktikajat mar tudod (1-2 aprosagot Ltekintve), es az egesz nyelv hetek alatt (max. 1 honap) tanulhato (PHP hivatalos oldal) tanulhato. Esetleg meg szobajohet az ASP, de en meg nem talalkoztam ingyenes webtarhely szolgaltatoval, aki ASP-t is ad. Aztan, ha mar foglalkozni akarsz a server oldali programozassal, akkor erdemes otthonra felrakni egy webservert (Apache-t ajanlom). Ja, es nem art ha utanna jarsz az adatbaziskezelesnek (SQL). Ha viszont inkabb designer akarsz lenni, mint webprogramozo, akkor a flash-t nyomasd, meg a javascriptet.
Na igy elso korben ezek jutottak eszembe. Egy fontos dolog. Mivel a szabvanyok azert vannak, h ne tartsuk be, ezert Netscape alatt konnyen lehet h mashogy fog megjelennni egy oldal, mint 1 egy Opera, vagy egy Explorer alatt. Szoval nezz utanna, h melyik html tagek nem fuggetlenek a browserektol, azokat felejsd el, es ovatosan banj a javascripttel, mert az meg plane nem browserfuggetlen.
Mutasd a teljes hozzászólást!

  • 1. Nem egészen igaz. Ez egyszerű megszokás kérdése is lehet. Kétségtelen viszontm hogy a vizuális HTML szerkesztők tesznek a dokumentumba olyan dolgokat, amik a megjelenítéshez feleslegesek, de ahhoz kellenek, hogy ők maguk újra rendesen szerkeszteni tudják. Viszont nem feltétlen kell vizuális szerkesztőt használni. Vannak a notepadhez képest rengeteg előnyt nyújtó szerkesztőprogramok, amikkel magát a html kódot szerkesztheted csak, de van szintaksziskiemelés, automatikus kiegészítés, kisebb-nagyobb sablonok, megadott kód gyors beszúrása, stb. Ezek nagyon jól használhatók és még mindig csak az van a forrásban, amit akartál.

    2. Animált gif-et sokmindennel lehet csinálni, de manapság a legtöbb már Flash-sel készül (ha nem is feltétlen a Macromedia Flash-sel, akkor vmi kisebb flash szerkesztő progival más cégektől).

    3. Tkp. az OLE és a COM egyfajta keveréke

    4. Nem muszáj pont java-t, egyáltalán nem létszükséglet. Minden attól függ mit is szeretnél. Áltlában véve célszerű ismerni a javascriptet, mert kliens oldalon ez gyakran szükséges lehet. Ha Flash-sel fejlesztesz, akkor persze kell némi ActionScript, ha komoly dolgokat akarsz, akkor nem némi, hanem sok Persze a java is hasznos ismeret, van amit csak ezzel lehet megoldani. Ez a kliensoldal. Szerveroldalon attól függ, hog milyen platform, milyen oprendszer, milyen célok vannak. A PHP és a Java jó lehet, mert platformfüggetlenek (ilyen még pl. a Perl és a Python is), de minden viszonylagos. És persze ezeken kívül bármilyen fordított nyelven is készíthetsz szerveralkalmazást (c++, delphi, stb.). Szóval az egész rajtad múlik. Át kellene nézned az említett nyelvek leírásait, hogy lásd kb. milyen lehetőségeik vannak, aztán az adott feladathoz kiválaszthatod a megfelelőt
    Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd