.dat fájl szerkesztése

.dat fájl szerkesztése
2021-06-11T14:30:12+02:00
2021-06-18T15:51:49+02:00
2022-08-12T03:20:32+02:00
nemethrzr
Sziasztok!
Egy linuxos(Mandrake Linux) zenegépre szeretnék új számokat másolni, de nem ismeri fel a lejátszóprogram. Van egy Data.dat fájl ami a playlist fájl lenne. Ezt a fájl próbáltam c#-ban a BinaryReader-rel beolvasni, az első két sort sikerült is felismerni.Az első a zene sorszáma, a második a fájl neve, a haramadik a szám neve, a vége pedig hogy melyik mappában van az adoot zeneszám. A szám neve és a mappa neve közti rész olyan mintha titkosítva lenne, illetve a következő sorokat sem sikerült már beolvasni. Ebben szeretnék segítséget kérni. Maga a lejátszóprogram c++ ban lett írva. 

Az alábbi kóddal próbáltam visszafejteni, illetve próbáltam megnyitni különbőző karakterkódolások alapján utf8, cp1250... stb. Ha sikerülne rájönni, hogy hogyan lehetne ezt módosítani, akkor készítenék rá egy c#-os programot ami új szám esetén legenerálná a playlist fájlt.

A fájlból egy részlet:

00001&2 Chainz & Wiz Khalifa - We Own It.mp3 Đ(@ ©@¸.č¨.   Ás@ ł.     s@!    î˙ż    č¨. . ©@¸.Řű(@ő."2 Chainz & Wiz Khalifa - We Own It@äî˙ż^4@ 9@@ő.˙˙˙˙ő.˙˙˙˙¸.$ď˙ż -ő.îţďľ$ď˙ż   ¬-4‚.± ď˙żŽí–í\ń˙ż    „^-\ń˙ż   

Illetve egy kép, hogy milyen vezérlőkaraktereket tartalmaz.
http://kepkezelo.com/images/7j94mg0xebctnxwasb2q.png

using (BinaryReader reader = new BinaryReader(File.Open(fileName, FileMode.Open)))
{
//aspectRatio = reader.ReadString;

Console.WriteLine(data_id = reader.ReadString());
Console.WriteLine(data_file_name = reader.ReadString());


// Console.WriteLine("int2"+ (int1 = reader.ReadInt16()));
Console.WriteLine("int2: " + (int1 = reader.ReadInt16()));
Console.WriteLine("szöveg" + reader.ReadString());
Console.WriteLine("int2: " + (int1 = reader.ReadInt16()));

//data_name5 = reader.ReadBytes(12); //
//reader.ReadChars(20);

}Előre is köszönöm a segítséget!
Mutasd a teljes hozzászólást!
Csatolt állomány
Úgy van, ahogy írtam, fix hosszú stringek vannakés a string előtti bájt mondja meg mindig, hogy hány karakter belőle az értékes rész.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Minden igazán lényeges információt kihagytál a kérdésből, mint például:
  - Konkrétan milyen típusú zenegép?
  - Mi a lejátszóprogram neve és esetleg verziószáma?

  Ha ilyen bináris állományokkal van dolgod, akkor ne szövegszerkesztőben nyisd meg, hanem egy hex editorban, például ilyen program a HxD.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez egy egyedi fájl amit csak a lejátszó tud értelmezni. Nincs erre univerzális megoldás. Gyanítom a gyártónak van valami szoftvere amivel tudja frissíteni a zenéket. Rosszabb esetben valahogy kitalálod hogy mi mit jelent. Általában ezek összemergelt fájlok. Az első X bájt megmondja hogy milyen hosszú lesz a következő szakasz. Az értelmezhetetlen karakterek maguk az mp3 számok vagy album borító. Nem volt egyértelmű hogy csak ez a fájl van vagy más is. Ha csak ez van akkor ez tartalmazza az MP3 fájlokat is. Ennek meg lehet keresni a headerjét (0xFFF) ami az mp3 kezdetét jelenti. A végét pedig valószínű egy előtte lévő hossz bájt adja meg. Ezt nem lehet tudni. Ha tartalmaz checksumot a dat fájl egésze vagy egy része akkor nehezebb a dolog.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • musicbox kaszaki evolution v
  A zenelejátszó ahogy kivettem mplayerhq-ra épül. IDA pro-val megnyitottam, de sokkal előrébb nem jutottam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van 2 partició az egyiken van a rendszer a másikon pedig a zenék meg gondolom maga a program és a .dat fájl. Van több fájl is, pl paramkey ami a billentyűzet beállításokat tartalmazza. Egy másik fájl meg, hogy pl az 1-es mappa a rock, 2-es a nosztalgia ...stb. Meg van egy CRK fájl ami ezt tartalmazza:
  0 4129 4131 4129 4131 4129 4131 4129 4131 4097 4129 4131 4129 4131 4129 4131 4129 4131 4101 4131 4129 4131 4129 4131 4129 4131 4129 4129 4131
  Igen csak maga a gyártó tudott rá zenéket másolni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen csak maga a gyártó tudott rá zenéket másolni.

  Ennek több oka is van. 1: ebből élnek. :) 2: a zenéket jogosítani szükséges, nem úgy van hogy hipp-hopp, csak úgy akármilyen forrásból bővítem a kollekciót. Nem kevés adatszolgáltatási kötelezettség is jelentkezik. Emiatt azt sejtem nem véletlen hogy ilyen egyedi fájl-formátumot használnak, megelőzve az illetéktelen módosításokat. Felmerül a kérdés, hogy jogodban áll-e megtenni amit készülsz megtenni. Mert ha nem, akkor ez bűncselekmény:

  Információs rendszer vagy adat megsértése – Wikipédia

  Aki információs rendszerbe az információs rendszer védelmét biztosító technikai intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép ..... Aki információs rendszerben lévő adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve megváltoztat ..... bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát igen.... Csak gondoltam mivel nem mai a program megpróbáltam volna megoldani házilag, de úgy néz ki hogy ez felejtős lesz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyszerűbb másik szoftvert futtatni a masinán, mint ezt bogozni.
  Google keresés: "free jukebox software", talán segít választani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Aki információs rendszerbe az információs rendszer védelmét biztosító technikai intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép ..... Aki információs rendszerben lévő adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve megváltoztat ..... bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


  Na ez nyilván érvényes, ha te valaki más gépén buherálsz. De, feltéve, hogy nemethrzr-nek a tulajdona a zenegép, van jogosultsága, hogy változtasson rajta.

  Na meg egyébként is, honnan tudnák meg?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na ez nyilván érvényes, ha te valaki más gépén buherálsz. De, feltéve, hogy nemethrzr-nek a tulajdona a zenegép, van jogosultsága, hogy változtasson rajta.

  A gép tulajdonjoga, és a rajta elhelyezett zeneművek szerzői jogai más dolgok. Ahogy egy műsoros CD / DVD vagy bármilyen adathordozó megvásárlásával a tároló médiumot fizikailag megkapod és a tiéd lesz, a rajta lévő tartalom már nem, annak felhasználása szigorúan rögzített. Például nyilvánosan le sem játszhatod, mert az Artisjus felé díjfizetési kötelezettség keletkezik.

   Na meg egyébként is, honnan tudnák meg?

  Ezt inkább nem kommentálom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A gép tulajdonjoga, és a rajta elhelyezett zeneművek szerzői jogai más dolgok. Ahogy egy műsoros CD / DVD vagy bármilyen adathordozó megvásárlásával a tároló médiumot fizikailag megkapod és a tiéd lesz, a rajta lévő tartalom már nem, annak felhasználása szigorúan rögzített. Például nyilvánosan le sem játszhatod, mert az Artisjus felé díjfizetési kötelezettség keletkezik.

  Tény, de OP nem a zenékkel buherált, hanem a lejátszó listájával. Nem tudhatjuk, hogy esetleg például Public Domain zenét szeretne odarakni, vagy valamit amihez van licence.
  Ha meg letöltött licenc nélkül egy számot hozzá, akkor azzal már eleve megsértetta törvényt, szóval kit érdekel?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tény, de OP nem a zenékkel buherált, hanem a lejátszó listájával.

  Az a lista éppen elég. A szoftver készítője nem véletlenül nem egy sima text fájlt használt, hanem egy saját formátumot amit csak ő tud szerkeszteni. Azaz korlátozta azt, "információs rendszer védelmét biztosító technikai intézkedés"-el. Ha ezt kijátszod, megáll a vád.

  Ha meg letöltött licenc nélkül egy számot hozzá, akkor azzal már eleve megsértetta törvényt, szóval kit érdekel?

  Nem, a letöltéssel nem sértette meg. Legalábbis Magyarországon nem. Azzal ha terjesztené, vagy a géppel másnak is lejátszaná, na azzal már megsértené. A "kit érdekel" szövegelést és a "Na meg egyébként is, honnan tudnák meg?" mondogasd adott esetben a bírónak, ne nekem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Simán lehet, hogy a fájl- és könyvtárnév közötti adat csak valami ott maradt szemét. Ha fix hosszúságú a max. fájlnév, akkor van, hogy üressel, vagy random adattal töltik fel.

  Ebben a fájlban csak katalógus van, nincsenek zenék. Nem is férne túl sok 700k-ba.

  A soronkénti olvasást, meg a szövegszerkesztőt felejtsd el, ezt binárisan fogod tudni jól olvasni.

  Nem találtam meg a lejátszó programot, se a zenegépet. Van valami linked rájuk? Honnan tudod, hogy c++ -os a program?

  Egyébként meg hová lett az informatikából a vállalkozó szellem? Csinálj egy backupot, másolj fel egy mp3-at, írd bele a fájlba egy másik helyére, és nézd meg, hogy működik-e. Max az eszközödet kockáztatod, de nyilván már úgyis unod a zenéket
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Úgy van, ahogy írtam, fix hosszú stringek vannakés a string előtti bájt mondja meg mindig, hogy hány karakter belőle az értékes rész.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Próbáltam átírni, nem volt jó. Ahogy írod fix hosszúak a stringek sikerült is megcsinálni, mind az olvasást mind az írást. Bár hozzáteszem privát-ba kaptam egy üzenetet, aki megírta nekem hogy hogyan épül fel a fájl. 

  Maga a cég az már megszünt. 
  Nem az enyém egyébként a gép én csak szivességből vállaltam el. 

  Köszönöm mindenkinek a segítséget!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A te válaszod végülis a megoldás ( a privát üzenetet leszámítva ), úgyhogy neked jár a pont.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyon sok egyéb ok is van arra, hogy ilyen formátumba rakja. Például az is lehet, hogy a fejlesztőnek csak ilyen kedve volt. Azért azt bemagyarázni, hogy a dokumentáció nélküli formátum az védelemnek számít, az egy kicsit túlzás.

  Ha végül a youtube-dl által használt valami sem számított védelemnek, akkor valószínűleg ez biztosan nem fog.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyon sok egyéb ok is van arra, hogy ilyen formátumba rakja. Például az is lehet, hogy a fejlesztőnek csak ilyen kedve volt. Azért azt bemagyarázni, hogy a dokumentáció nélküli formátum az védelemnek számít, az egy kicsit túlzás.

  A program készítője tudna erre választ adni. Mindenesetre "vékony ez a jég".

   Ha végül a youtube-dl által használt valami sem számított védelemnek, akkor valószínűleg ez biztosan nem fog.

  Ott is a YouTube szabja meg mit tehetsz a tartalommal és mit nem. Ha nem jogszerűen használod fel (például nyilvános bemutatás) akkor már az Artisjus kopogtatni fog.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ott is a YouTube szabja meg mit tehetsz a tartalommal és mit nem. Ha nem jogszerűen használod fel (például nyilvános bemutatás) akkor már az Artisjus kopogtatni fog.

  Azt nem mondtam, hogy nem, csak annyit, hogy a YouTube által alkalmazott "DRM" nem igazán számít védelemnek az ISD vagy a DMCA szempontjából.

  A program készítője tudna erre választ adni. Mindenesetre "vékony ez a jég".

  Na nem hinném, hogy ez jogilag így működne, legalábbis nagyon remélem.

  Mi lenne abból, ha az egyébként nem védelemnek szánt dologról a fejlesztő egy nap kijelentené, hogy mégiscsak az, és elindulna beperelni mindenkit?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na nem hinném, hogy ez jogilag így működne, legalábbis nagyon remélem.

  De bizony így működik. A szellemi termék tulajdonosa (~ létrehozója) dönti el és szabja meg hogy milyen feltételekkel használhatja és milyen célokra más. Megannyi licencelési konstrukció létezik, a legismertebbek szoftveres körökben például a GPL, BSD.

   Mi lenne abból, ha az egyébként nem védelemnek szánt dologról a fejlesztő egy nap kijelentené, hogy mégiscsak az, és elindulna beperelni mindenkit?

  Nem utólag derül ki. A program kiadásakor a készítője dokumentálja. Ökölszabály: ha nincs egzaktan feltüntetve hogy szabad szoftver és melyik licencelés alatt adta ki, akkor az bizony nem szabad szoftver, és egészen biztosan "nem túrhatsz bele" ha jogkövető vagy.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ott is a YouTube szabja meg mit tehetsz a tartalommal és mit nem. 

  A youtube esetén az eredeti szerző marad a jogtulajdonos, csak a feltöltéssel egyidőben jogot ad a youtube-nak a közzétételre. Tehát az eredeti szerzőt (vagy a jogkezelőjét) kell keresni, ha fel akarod használni az anyagot. Kivéve bizonyos országonként eltérő szabályozású eseteket (public domain, fair use, rövid idézet)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mi lenne abból, ha az egyébként nem védelemnek szánt dologról a fejlesztő egy nap kijelentené, hogy mégiscsak az, és elindulna beperelni mindenkit?

  Szerintem ebben az esetben épp ez a lényeg. A topiknyitó állítása szerint a fejlesztő cég már megszűnt, vagyis nincs kinek a szerzői jogi sérüljenek. Következésképpen beperelni sem fog senki. Ugyanez van pl. az abandonware játékokkal, azokat is teljesen nyilvánosan tudod letölteni / módosítani / visszafejteni, mivel a szerzőnek (fejlesztőcégnek) már nem származik kára belőle.

  Más a helyzet persze, ha megszűnés előtt eladja a jogait a cég.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És persze hasonló okból nem kell pertől tartani akkor, ha otthon belenézel egy-két programba, hogy hogyan működik, milyen adatokat használ, stb. A fejlesztő céget ilyenkor nem éri kár, tehát eszébe sem jut az ügyfelét perekkel hergelni. Sem a zenedoboz gyártónak, sem a Microsoftnak.

  Nyilván más a helyzet, ha valaki ilyen információkat terjeszt. Az ellen lehet érdeke fellépni a cégnek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd