Assembly - számrendszer átváltó

Címkék
Assembly - számrendszer átváltó
2018-03-31T12:37:39+02:00
2018-03-31T14:40:13+02:00
2022-10-15T21:31:15+02:00
akoskovacs06
Sziasztok! Tudnátok segíteni, hogyan kéne neki kezdenem egy számrenszerek kötötti átváltóba Assembly nyelven? A tudásom ezen a nyelven szinte nulla, ezért megköszönném az esetleges magyarázatokat.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Szia!
  Mindenképp a matek alapoktól indulj el, különben hamar belegabalyodsz!
  Javaslom, hogy először készíts egy hexa -> bináris konvertert, vagy a fordítottját, aztán oktálist is vegyél bele, aztán nagyobb falat lesz a decimálisba/ból átváltás, végül jöhet egy általános 2-36 számrendszerek között!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  Mutasd – forráskóddal –, hogy eddig mivel, hogyan próbálkoztál, meddig jutottál el, mi nem megy, miben/hol akadtál el!

  Talán már nem emlékszel, de ezt nem az első alkalommal kértem tőled. Ha megmutatod, hogy milyen erőfeszítéseket tettél a feladatod megoldása érdekében, akkor szívesen segítenek neked itt, maradhat a téma.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Papíron menne az átváltás a sima osztogatós módszerrel? Ugyanazt kéne assemblyben is, első körben az se gond, ha visszafele írja a ki az eredményt.
  Ha x86-os assembly-ről van szó, akkor ugye a div egyszerre számít neked hányadost és maradékot. A maradék (dx) lesz a számjegy, a hányadossal (ax) meg lehet folytatni, amíg 0 nem lesz. Az osztás előtt a dx-et ne felejtsd el kinullázni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd