Swift NSString range(of) értelmezési gond

Swift NSString range(of) értelmezési gond
2017-12-08T09:46:21+01:00
2017-12-08T12:16:46+01:00
2022-10-15T21:36:23+02:00
Janos67
Sziasztok!

Még csak próbálkozom ezzel a nyelvvel, de fog az menni, ha eleget "nyúzom".
Készítettem egy próbát, ami az NSMutableURLRequest segítségével és POST módszerrel elkér egy PHP-ben írt programtól egy értéket. Ez az érték egy TAB-okkal elválasztott több soros (sorok Enter-rel zárva) válasz lesz, soronként két értékkel, amit ki kell értékelni.
Semmi gond nem volt, mert valóban ilyen válasz küldtem vissza. De, készüljünk fel a legrosszabbra. Elkezdtem beleírni a programba, hogy vizsgálja a TAB-okat. Majd az is, hogy vizsgálja az Enter-t. Ennek tesztelésére a PHP most válaszként azt küldi vissza, hogy "12345Benedek Elek".
Na, itt jött a probléma, ugyanis fogalmam sincs, hogy a fenti választ kiértékelve miért jut arra a következtetésre a Swift range(of) utasítás, hogy "Van a válaszban Enter."...

let dataString = NSString(data: data!, encoding: String.Encoding.utf8.rawValue) let vaneEnter = dataString?.range(of: "\n") if vaneEnter != nil { print("Van a válaszban Enter.") let sorok = dataString?.components(separatedBy: "\n") for egySor in sorok! { let tomb = egySor.components(separatedBy: "\t") print("\(tomb[1]) (\(tomb[0]))") } } else { if dataString?.range(of: "\t") != nil { let tomb = dataString?.components(separatedBy: "\t") print("\(String(describing: tomb?[1])) (\(String(describing: tomb?[0])))") } else { print(dataString ?? "üres jött") } }
A fenti kódban az említett válasz esetén szépen beleszalad a "Van a válaszban Enter." ágba, pedig nincs benne. És persze, hogy ezt köüvetően Index out of range hiba fog kialakulni!

Mi az, amit rosszul csinálok, rosszul értelmezek?

Köszi szépen előre is a segítséget!
Mutasd a teljes hozzászólást!
Na, a kitartó "guglizás" és próbálkozás meghozza gyümölcsét:

let vanEnter = dataString?.contains("\n") if (vanEnter)! {
Így már tényleg csak akkor megy be az if ágba, ha van benne Enter.

Köszi bitblueducknak a segítséget!
Mutasd a teljes hozzászólást!

Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd