Kliens-Szerver kapcsolat ip-cím megadás nélkül

Kliens-Szerver kapcsolat ip-cím megadás nélkül
2017-04-03T22:44:49+02:00
2017-04-05T21:55:27+02:00
2022-10-15T23:25:16+02:00
sususu
Milyen módon lehetne egy olyan tcp/ip kapcsolatot kiépíteni java socket kliens-szerver megoldással, hogy ha a felhasználó nem elég képzett, hogy megállapítsa az ip címeket, akkor is létrejöjjön a kapcsolat LAN-on keresztül?

Próbáltam egy ilyet: Network discovery using UDP Broadcast (Java)Ez sajnos csak akkor működött, amikor ugyanazon a gépen futott a szerver és a kliens is.

Sok olyan hálózati progi van a világon, amit nem kell állítgatni és mégis simán látják egymást a külön gépre telepített programok. Vagy rosszul tudom? vagy esetleg valami beállítás probléma lehetett? vagy esetleg eleve a broadcastot tiltja a router?
Mutasd a teljes hozzászólást!
A broadcast csak az adott ip-cím tartományon belül működik, amit meghatároz a broadcastot kezdeményező gép ip címe és netmask-ja. Például ha 192.168.0.10 az ip, a netmask pedig 255.255.255.0, akkor a 192.168.0.0 hálózatban lévő gépek érintettek a 192.168.0.255 broadcast címen.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • A "simán látják egymást a külön gépre telepített programok" csak akkor lehetséges, ha egy külső, fix elérésű szerverre kapcsolódnak mindannyian. Broadcast csak helyi hálón mehet, a routerek ki sem engedik a broadcast címeket. És nem, nem lehet bekonfigolni úgy a routert, hogy kiengedje.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az mit jelent, hogy ki sem engedik a broadcast címeket? A broadcastnak nem az a lényege, hogy az összes címre megy, vagy így értetted?

  Kiengedni nem akarom, lanon belül kellene működnie.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A broadcast csak az adott ip-cím tartományon belül működik, amit meghatároz a broadcastot kezdeményező gép ip címe és netmask-ja. Például ha 192.168.0.10 az ip, a netmask pedig 255.255.255.0, akkor a 192.168.0.0 hálózatban lévő gépek érintettek a 192.168.0.255 broadcast címen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • felhasználó nem elég képzett, hogy megállapítsa az ip címeket, akkor is létrejöjjön a kapcsolat LAN-on keresztül?

  hát erre találták ki a domain neveket. én pl sosem tudom a google ip címét, mégis minden nap rá tudok kapcsolódni: google.com

  Sok olyan hálózati progi van a világon, amit nem kell állítgatni és mégis simán látják egymást a külön gépre telepített programok.

  ahogy atticsi mondta: lokális hálón erre broadcast, vagy csak simán szólongatás is mehet. vagy pl a skype az központi szerverre csatlakozik, és azon keresztül tartják egymással a kapcsolatot (vagy régebben onnan kapott infót a többi kliensről).

  de mi a probléma? lanon belül, főleg ha otthon vagy azért azt az 5 ip címet kézzel beégeted a programba és végigpróbálgatja a kliens. de azért a házimozi.hn domaint minden családtagom meg tudja jegyezni :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia, 
  Ket megoldasi lehetoseg van, vagy kell egy tavoli szerver amire felcsatlakoznak a kliensek
  a tavoli gep ip cimet egy domain el tudod megjegyezhetobbe tenni, vagy barmilyen ingyenes dns szolgaltatoval is.

  Ha helyi halozaton pl egy ceges kornyezetben akarod akkor is kell egy gep aminek fix ip cime van, o lesz a szerver, majd pedig a kliens oldali programba bele rakod ennek a szervernek a fix ipjet.

  Ha azt szeretned hogy a kliensek kommunikalni tudjanak egymassal, akkor minden klienshez generalsz egy egyedi azonositot mondjuk egy hasht es a szerver oldalon tarolod amig aktiv a bejelentkezes.

  Amikor uzenni szeretnel az egyik kliensbol a masikra, akkor a kliens "becenevere" hivatkozol, amit a szerver majd atfordit a hashre, es a hash alapjan megkeresi a masik klienst, es tovabb kuldi fele az adatot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Minden válaszoló hasznosat írt, de atticsi kapja a pontot, mert egyrészt ő reagált korábban és a program elkészítése szempontjából ő adta a leghasznosabb infót. 

  Bocsi többiek..., és köszönöm!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd