CA Visual Objects 1.0c : nem sikerül adatbázis(szerver) objektumot készíteni(nem menti el)

CA Visual Objects 1.0c : nem sikerül adatbázis(szerver) objektumot készíteni(nem menti el)
2002-06-09T22:05:00+02:00
2009-07-10T14:47:34+02:00
2022-11-14T05:42:06+01:00
*deleted_36249110
Üdv!

Van egy problémám, amivel nem tudok megbírkózni. Gyakorló feladatsort kellene megoldanom CA-VO-vel és sajnos nem sikerül, pedig mindent úgy csinálok, ahogy a könyvben van. Sajnos a CA-VO már nem egy népszerű eszköz Hazánkban, ezért sehonnan sem tudtam segítséget kérni. Viszgáznom KELL belőle! Tehát:
Adott a CA Vsiual Objects 1.0c,régi 16-bites fejlesztőeszköz
,amit Windows 2000-rendszeren futtatok(mert ez van a gépemen:))
Adott egy egyszerű feladat, mintaalkalmazás készítése, ami városok nevét és irányítószámát tartja nyilván xBase adatbázisban természetesen.
A munka menete a következő ugyebár:
1., File --> New application : Elkészül az "üres" progi
2., File --> New Module : Elksézül a modul is
3., FieldSpec egyed legyártása, properies kitöltve, mentve
4., DbServer Editor-ban: mivel még nincs egy árva DBF fájlom sem, ezért szépen kitöltve a Name és adok file nevet is, mondjuk c:\\\\\\\\\\\\\\\\cavo\\\\\\\\\\\\\\\\gyak\\\\\\\\\\\\\\\\varos.dbf, eddig minden ok.
5., Include rovatban mezőneveket beállítom és a propertiest is kitöltöm mindegyikhez, eddig még mindig jól megy.
6., A BAJ ITT JÖN: Ha az Indexes-be beleklikkelek(így szól a feladat), hogy megadjak egy indexfájl-nevet, NEM lehet bevinni semmit az indexes dobozba, ha meg meg akarok nyitni, akkor természetesen panaszkodik, hogy "Nem létező adatbázishoz nem találok indexet" - világos. Csakhogy miután elmentem az előzőleg DbServer-nek kinevezett DBF-fájlt, és megnézem azt a könyvtárat pl. Windows Commanderrel, hogy keletkezett-e oda állomány, SAJNOS NEM MENT a világon semmit! Itt megakad a feladat megoldása és az én tudományom is. Nem tudok továbblépni :(

Felmerült bennem a következő néhány kérdés:
a., Rosszul lett leírva a feladat ? Ezért írtam le ilyen részletesen a lépéseket, mert így mondja a jegyzet.

b., A régi 16 bites CA-VO esetleg NEM tudja írni a Windows 2000 NTFS partíciót ?! Érdekes, hogy ez a DOS-os dbAse V-el is előfordult FAT-os lemezre minden hibátlanul működött. Ez elég nagy baj lesz.

c., Általában NEm érzi jól magát a 16 bites CA-VO Windows 2000 rendszerben és hibásan működik. Ez is nagy baj nekem.
Ebben az esetben gondolkodom a VMWare-n, hogy abba teszek DOS/Windows 3.1-et és talán a probléma megoldódik, csak az a baj, hogy az 500-as CPU/128 MB RAM-os gépemen eléggé lassú a VMWare. De ez hátha bejönne.

d., Esetleg én vagyok a hülye ?! Legalább ötször újrakezdtem
a feladatot és itt az Indexes-Orders-nél vége mindennek :(

Mielőtt bármiben is továbblépnék, szeretnék ebben valamilyen segítséget kapni. Azt ugyanis nem írja a könyv pl. hogy a CA-VÓ csak már meglévő(más programmal létrehozott) DBF/NTX fájlokból tud dolgozni, az ÍRÁS szerint
a DbServer Editor-ral létre kéne jönnie a filename-ben megadott DBF-fájlnak. Csak valami mégsincs rendjén.

CA-VO Guruk, pílz help! Júni 22-én vizsgáznom kell belőle!!!
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Közben rájöttem a dologra, de valami még mindig nem gömbölyű: szóval a File --> Export-tal valóban ki lehet menteni a DbServer-t DBF-fájlba és ez működik is, azonban az Index-et még mindig NEM lehet megcsinálni!
  Elmentem, kiexportálom a DBF-et, belekattintok az Index-dobozba, megjelenik az "Index properties", egpróbálom kitölteni, de rá sem hederít.
  Az index-rész NEM működik!

  Segítsetek!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Köszönöm a segítséget", egyébként azóta levizsgáztam és SIKERÜLT! Látván, hogy a topicban CSAK én írtam, gondolom már senki sem programoz CA-VO-ban ebben az országban.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!
  Azt hiszem elkéstem a válasszal.
  Nem vagy egyedül a CA-VO-val, csak kevesen vagytok! A www.kersoft.hu cimen találsz olyan embereket, akik tudnak segiteni, de ha emlékeim nem csalnak, akkor a Számalkban Endrődi Tanár Úr is szivesen segit. A CA-VO, amikor indult, akkor praktikus eszköznek látszott, de picit lassan fejlődött. Az SQL támogatás is csak a sokadik verzióba került bele. Valószinüleg ezért nem terjedt el széles körben. A vizsgádhoz gratulálok!
  madmax
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hi!

  Amint látom, én is elkéstem a válasszal, de ha már idetévedtem...

  Ez egy egyszerű megjelenítési hiba, NT4-től kezdve megvan. Nyugodtan blekattinthatsz az index listbox-ba, minden működik, de:
  1.) Csak akkor látszik a listbox tartalma, amikor szerkeszted (akkor is csak az aktuális eleme)
  2.) A szerkesztés után Entert KELL nyomni, mert ha csak elkattintasz máshová, akkor a rendszer nem menti el, amit beírtál.

  Ettől a 'kis' kellemetlenségtől eltekintve a DBSERVER editor tökéletesen működik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nocsak !

  VAn aki még használja a VO-t sőt az 1.0-t ?
  Volt szerencsém sok évig gondozni a VO-t és supportálni a VO-felhasználót, mint a VO hazai termékmanaggere( Ma már nem ott vagyok )
  Néhány hír azoknak akik még kitartanak:
  Áprilisban a CA eladta a VO és a Clipper jogait a GrafxSoft nevű cégnek. Az új tulaj átvette a fejlesztői gárda egy részét is. Bejelentették, hogy még az idén kiadják a VO 2.6-ot, s megkezdik a VO 3.x fejlesztését is ami már .NET támogatást is tartalmaz majd.
  Egyébként csak Magyarországon ilyen elhagyatott a VO, Németország, Kanada, Ausztrália , Új-Zéland, Lengyelország igen komoly VO-fejlesztői csapatokkal rendelkezik. Tény az, hogy a CA nem bánt megfelelően ezzel az eszközzel, s el is vesztette.

  Üdv mindenkinek
  Csapó Lajos
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kedves MOPS!
  A CA nem csak a VO-t hanyagolta el! A Clipperrel ios lehetett volna még molyolni egy kicsit!
  ráadásul a VO nem nagyon támogadta a verziócseréket az árakkal. Nekem is van 1.0, de a fene sem akart ujabb porfogóért újabb vagyont kifizetni! Később már 12000 Ft-ot sem adtam érte:))))) Mire elérte a megfelelő tudásszintet a VO, addigra Magyarországon ki is halt!
  madmax
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A legfontosabb kérdés lemaradt!
  Tervez a GrafxSoft bármilyen fejlesztést a Clipperen, vagy csak benne volt a VO csomagban a jog, hát átvették?
  Ha kijavitanák az XP összeférhetetlenségeket, akkor pár évig még elclippereznék!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm Mindenkinek a segítséget, úgy tűnik mégis vannak CA-VO barátok az Országban. Momentán nekem már nem aktuális, tényelg csak a vizsga miatt írtam ide, DE azért örülök, hogy beindítottam egy Jó Ügyet. Sajnos Endrődi TanárÚr éppen nem volt elérhető akkor, ezért nem tudtam a fogadóórájára menni. De sikerült a vizsga, ez a lényeg :)
  Ha az Élet úgy hozza, akkor legalább tudom már, hogy számíthatok valakikre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bár kicsit megkésve, de megpróbálok válaszolni ( elmondani azt amit tudok ).
  Ahogy én kiolvastam a hiradásokból, a Garfxsoft a Clipper nem fogja továbbfejleszteni, csak gyártani és forgalmazni abban a formában ahogy a CA abbahagyta. Bár én magam is Clipper-őrült vagyok, azárt azt be kell látnom, hogy ez egy teljesen logikus lépés: A DOS mint op. rdsz. gyakorlatilag megszünt, illetve mindennemű support, ill. támogatás. Gondoljatok csak arra, hogy a Win2k serverek nem támogatják a DOS klienseket, nincsenek is, maga a MS is azt mondja, hogy ha nagyon akarod, használd az NT4-hez adott klienseket. Ezzel viszont egy csomó probléma van, instabil, leszakad stb. Mivel a Clipper a DOS-os világ egyik meghatározója volt, meg lehet próbálni "átfoltozgatni" úgy hogy a mai 32 bites Win-es és egyéb környezettel jobban kijöjjön, de ez soha sem lesz tökéletes. Nem beszélve arról, hogy ma már egy Clipper-es, karakteres alkalmazás nem tudja azokat a szolgáltatásokat nyújtani, amit pl. egy gagyi Acces is tud. Pl. eseményvezérlés, többszálú programfutás, stb. A másik nagyon komoly hátrány a DBF/indexfile adatkezelés. Ez két problémát vet vel: Az egyik az, hogy a DBF struktúrában nagyon nehezen biztosítható az, hogy az adatokat csak alkalmazáson keresztűl lehessen elérni, önállóan ne, nem lehessen kimásolni, valamilyen ( pl NC ) segédprogrammal piszkálgatni. Ez adatvédelmi előírás. (pl. banki, pénzügyi rendszerekben ). A másik gond az, hogy az xbase alapú rendszerekben a sok-sok DBF file közötti - az index fileokon keresztűl biztosított - referenciális integritás igen sérülékeny, s talán ide tartozik a tranzakciókezelés is. Nos mindezeket összevetve haladó programozónak gondolni kell a jövőjére is. Tartsuk meg a Clipper jó emlékeinkben, zseniális eszköz volt, de előremutató komoly projectekhez már más kell.

  A másik felvetéseddel ( CA és support, VO ) maximálisan egyetértek. Sajnos a CA el...szabta a supporttal. Ahol a VO "fut" ott a user-grouppoknak köszönhető ez.

  Bocs a hosszú szövegért
  MOPS
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • MOPS! A leirtakat nem vitatom, sőt teljesen tisztában vagyok vele, de attól még vannak üzemelő clipperes rendszerek, amit nem lehet egy-két nap alatt átirni, a költségekről nem is beszélve. Az apróbb általános célú rendszereket viszonylag simán le lehet cserélni, de nagyobb, egyedi rendszerekkel már nem ilyen egyszerű a helyzet. Az már csak hab a tortán, hogy visszamenőleg 10-12 évi adathoz is hozzá kell férni! Mivel az adatszerkezetek és szolgáltatások is bővültek a 12 év alatt, igy vagy fut a Clipper, vagy a 90-es rendszert is át kell dolgozni! Erre sajna az sem érv, hogy már a 3.11 alá is át lehetett volna állni, mert mostanra az is kuka, akár a DOS.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hi madmax !
  OK. Ezek szerint teljesen azonos a véleményünk. Én is ezekre szerettem volna rávilágítani.
  Szerintem az egik megoldás lehet az Alaska Xbase++. Ez tudja kezelni a régi adatbázisokat és lehet vele korszerű alkalmazásokat írni. A másik megoldás lehet az Advantage Database Server. Ha ennek "odaadjuk" a DBF-eket, akkor a közvetlen adatkezelést elintézi, ráadásul client/server-esíti és elérhetővé teszi bármilyen fejlesztőkörnyezetből. ( Visual akármi, Delphi, Xbase ).
  Régebben nagyon sokat reméltem a Harbour-tól, de ahogy látom nagyon lelassultak, s az idő ugye ..... !?
  MEgemlíthető még a VO, amit lehet hogy a GrafXsoft most megment.
  Persze ezek sajna mind fizetősek. És akkor még itt vannak azok a rendszerek, ahol a vas múltszázadi, és nem igen lehet rajtuk DOS-on kívűl semmit sem futtatni. Itt nincs ötletem, és erősen elgondolkodtat az, hogy ezeket szabad-e életben tartani.
  A júliusi Linux Világ-ban van egy cikk egy Linux alatti Clipper-klónról. Még nem sikerűlt megvennem, csak JPG-ben kaptam meg egy ismerőstől. Tudtok erről valamit ?
  Apropó még egy dolog eszembe jutott:
  Létezik egy WinDOS Terminál Server nevű kimondottan Clipperes ( igazából DOS-os ) programok futtatására kifejleszett terminálserver. Itt az alkalmazás egy NT alapú serveren fut, és bármilyen "gagyi" vákony-klienssel rá lehet csatlakozni. Nagyon hatékony, és magyar fejlesztés. Ezzel életben lehet tartani régi Clipperes ( persze jó ) alkalmazásokat úgy, hogy csak a servernek kelltisztességes gépnek lenni, a kliensek maradhatnak a régi munkaállomások. Ha érdekel valakit, magánban küldök róla anyagot.

  ( Már megint hosszú voltam :))

  MOPS
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • sziasztok! dolgozik még vki ca-vo -ban? mondjuk 2.0-ban?
  hátha tud vki segiteni. szóval létrehozok egy ablakot mindenfélével. a méretét a létrehozása után de akár még a megjelenitése előtt is tudom változtatni. de az elhelyezkedését nem! sőt 0,0 koordinátákat ir ki, ha lekérdezem. ha megvárom mig az összes üzenet 'kifut',
  ApplicationExec(EXECWHILEEVENT)
  azaz kirajzolódik minden, akkor se! de mondjuk az ablak egyik gombjához kötve, már minden további nélkül reagál a rendszer az új poziciókra. Már egy napja ezen őszülök, de nem jövök rá mi lehet a baj. Esetleg vmit rosszul gondolok, és a windows gdi-ben rejlik vhol a megoldás? Más fejleszeztő eszköznél nincs hasonló probléma?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali! Egyenlőre én is küszködök a VO-val, vizsont ha valakit érdekel, és még nem sikerült beállítania, akkor XP alatt futtatok Clipper5.3-mat 2,8 Ghz gépen, a beállításokat szivesen megosztom bárkivel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van még valaki aki érdekelt e témában. Mármint a CAVO. Szerintem kielégítő program, elég olcsó és mindenfélét meg lehet vele oldani. Egy bi-bi van vele. Tanulni kell, és rendkívül kevés a Mo.-i programozó, ebböl fakadóan a tudásanyag is. Ha valakit érdekel (még vagy már) dobjon egy mail nekem. Kíváncsi vagyok lesz-e jelentkező
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Időkőzben elérkeztűnk a 2.7-es CAVO változathoz. Ha akad még nem kattogtatva fejlesztő, akkor alternativa lehet ez a visuális fejlesztőeszkőz is. www.cavo.hu carolus@freemaié.hu cimeken megtalálhatsz.. Demo-t, mintaprogit küldhetek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért vagyunk még páran, akik elszánt CA-VO fejlesztők.
  Ha bárkinek van észrevétele, információja, tudása, kérdése, lehet jelentkezni a www.cavo.hucímen. Van minimális fórum, egy-két kérdezés 1-2 száz tag, néhány jó web cím, megoldás, kérdés, válasz.
  SQL alá is jó.
  A Vo előnye, hogy azt látsz a tervező képernyőn, mit megtervezel.
  Ettöl visual.
  Van kapcsolat minden odbc legális kapcsolattal, sql adatbázissal, az összes MS megodás áttetelesen is alkalmazható. Van mi ingyenes, van mi fizetős, de ennek ellenére ez még mindig profi Clipperes megoldás.
  Csak azért küldöm ezt a cikket, mert szerintem a VO az ex clipperesek megoldásaira is választ adhatnak.

  Best Regard, maradtam tisztelettel.

  Wágner Rudolf

  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd